Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 19:21
BINANCE

Κάνοντας ένα «success story» 1 δισ. δολ. σε 180 ημέρες

Η ιστορία του «CZ»

Κάνοντας ένα «success story» 1 δισ. δολ. σε 180 ημέρες

Ο Changpeng Zhao είναι ιδρυτής της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Γνωστός και ως CZ, ο 44χρονος Κινεζο-καναδός έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ο απόλυτος «κερδισμένος» από την ιστορία των ψηφιακών νομισμάτων. Άλλωστε, η προσωπική του περιουσία αγγίζει το 1,9 δισ. δολάρια.

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με το -άγνωστο για εκείνη την εποχή- Bitcoin. Όπως παραδέχεται σήμερα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο «Business Insider», το λεγόμενο «κλικ» έγινε αμέσως, καθώς πάντα του άρεσε να εργάζεται σε κάτι που «αιρείται» μεταξύ χρηματοοικονομικών και τεχνολογίας.

«Κατάλαβα τα οφέλη του Bitcoin πολύ γρήγορα. Αυτό που ήθελα να επαληθεύσω ήταν αν υπήρχε κόσμος πίσω απ’ αυτό» προσθέτει, χαρακτηριστικά.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Zhao ταξίδεψε στο Las Vegas των ΗΠΑ, όπου λάμβανα χώρα ένα συνέδριο για τα κρυπτονομίσματα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφορες προσωπικότητες, όπως ο Vitalik Buterin, ιδρυτής του Ethereum, ο Charlie Lee, εμπνευστής του Litecoin, και ο Matthew Roszak, ένα νέος επενδυτής.

Παίρνοντας μια «δόση» από το τι κρύβεται πίσω από την κοινότητα του Bitcoin, αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κυρίως developers, παρά «βασιλιάδες των νακρωτικών», όπως πολλάκις έχει ακούσει στον δημόσιο λόγο.

«Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό είναι το μέλλον. Κατάλαβα ότι θα γίνει μεγαλύτερο από το διαδίκτυο». Έτσι, στο μυαλό του Zhao εισήλθε το «μικρόβιο» του Bitcoin και ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στα κρυπτονομίσματα.

Μετά το τέλος του συνεδρίου, παραιτήθηκε από την Fusion Systems, μία εταιρεία την οποία είχε ιδρύσει μαζί μ’ άλλους συνεργάτες το 2005 στη Σαγκάη και η οποία κατασκεύαζε trading systems.

Το 2014, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πούλησε το διαμέρισμα, το οποίο βρισκόταν στην ιδιοκτησία του. Μ’ ένα μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων, αγόρασε τα πρώτα Bitcoins. Η επένδυσή του ήταν περίπου 600 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η αξία της είχε συρρικνωθεί στα 200 δολάρια.

Όμως, δεν τα παράτησε. Τρία χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, ο Zhao ίδρυσε την Binance, μία πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Πολύ γρήγορα κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια 15 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία να καταστεί κερδοφόρα.

Όμως, τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη. Έξι μήνες μετά ή αλλιώς περίπου 180 ημέρες, η Binance είχε καταστεί εταιρεία του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκεται στα 94 δισ. δολάρια.

Το μοναδικό του παράπονο είναι το γεγονός ότι όλοι νομίζουν ότι τα κατάφερε πολύ εύκολα. Αλλά, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι περισσότεροι λησμονούν ότι μέχρι την Binance, μεσολάβησαν τουλάχιστον πέντε αποτυχημένες start – ups και πολλά χρόνια εργασίας, τουλάχιστον 17 ετών.

moneyeview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News