BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Το +3 στις τράπεζες «έσωσε» και πάλι τις 910 μονάδες

Ισχυρά στηρίγματα και στην ενέργεια

Χρηματιστήριο: Το +3 στις τράπεζες «έσωσε» και πάλι τις 910 μονάδες

Σε οριακά αρνητικό έδαφος -και σε κάθε περίπτωση άνω των 910 μονάδων- τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα στον FTSE Large Cap αλλά κι από ισχυρά στηρίγματα σε τράπεζες – ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,13% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 910,21 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (911,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 908,65 έως 917,30 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 93 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στο β’ μισό της συνεδρίασης.

Η ελληνική αγορά, μετά τα ισχυρά κέρδη του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου, παραδόθηκε κατά το ήμισυ στους πωλητές, οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες αναζητούν ευκαιρίες για διόρθωση και κατοχύρωση των κεκτημένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του FTSE Large Cap έκλεισε με αρνητικά πρόσημα, με τους τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΔΕΗ και Fourlis να καθίστανται στόχος έντονων ρευστοποιήσεων.

Μάλιστα, η «εικόνα» για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, εφόσον δεν υπήρχαν τα ισχυρά στηρίγματα των Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Motor Oil, τα οποία περιόρισαν αισθητά τη «ζημιά».

Το αισιόδοξο είναι, εξάλλου, ότι η Λεωφόρος Αθηνών έκλεισε οριακά άνω των αντιστάσεων των 910 μονάδων, παραμένοντας σε απόσταση «αναπνοής» από τις 913 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2020.

Οι επόμενες συνεδριάσεις, επομένως, αναμένεται να καταδείξουν αν η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τη διορθωτική τάση, έχοντας ως βασικές αντιστάσεις τις 900 – 880 μονάδες, ή αν θα επανέλθει σε ανοδική κίνση, έχοντας ως κύριο στόχο τις 948 μονάδες, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες, διόρθωση στην Πειραιώς

Σ’ αντίθεση με την πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος παρείχε, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, «χτίζοντας» περαιτέρω αποστάσεις από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και διευρύνοντας στο +20% τα συνολικά κέρδη του 2021. Έτσι, σήμερα, κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 2,87% και εκτινάχθηκε στις 635 μονάδες. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Πειραιώς κατρακύλησε κατά 12% και τα 2,2 ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία σύγκλισης με την τιμή εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Σύμφωνα, άλλωστε, με ανάλυση της JP Morgan, η δίκαιη τιμή της τράπεζας είναι μεταξύ 1,25 και 1,5 ευρώ.

Εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες εμφάνισαν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η Eurobank τερμάτισε κοντά στο +4% και το 0,83 ευρώ/μετοχή εν όψει της διαφαινόμενης εισόδου στους δείκτες του MSCI. Αντίστοιχου εύρους (+3%) ήταν η άνοδος και για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε στα 2,6 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε κέρδη της τάξης του 2%, διευρύνοντας τη συνολική μεταβολή από τις αρχές του έτους στο +40%.

  • Alpha Bank 2,12% 1,347 ευρώ
  • Eurobank 3,85% 0,836 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,98% 2,626 ευρώ
  • Πειραιώς -12% 2,2 ευρώ

Όσον αφορά τη μετοχή της Attica Bank, μετά τα δύο διαδοχικά limit down, ετέθη και πάλι σε αναστολή διαπραγμάτευσης, εξαιτίας της μη έγκαιρης δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2020. Προτού γίνει αυτό, η τιμή του τίτλου είχε κατρακυλήσει στο 0,1404 ευρώ, ως απόρροια των έντονων κεφαλαιακών προβλημάτων και της επικείμενης εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στηρίγματα από ΕΛΠΕ, πιέσεις σε Fourlis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το διαρκές ράλι των προηγούμενων εβδομάδων «άνοιξε» την όρεξη των επενδυτών για κατοχύρωση των κεκτημένων, κάτι το οποίο οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό στο «κόκκινο».

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Fourlis διολίσθησε κατά 4,5%, ενώ απώλειες της τάξης του 3% εμφάνισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Lamda Development, η οποία σήμερα ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής Ilida Office στην Prodea Investments. Κατά 2,5% υποχώρησε, επίσης, η μετοχή της Aegean.

Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ εκτινάχθηκε στο +6% και τα 6,23 ευρώ, κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τα σχέδια εταιρικής αναδιάρθρωσης και την ίδρυση εταιρείας holdings. Κατά περίπου 2% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil, δίνοντας συνέχεια στην χθεσινή άνοδο.

Συνολικά, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News