Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 16:15
BUSINESS & FINANCE

Η Moderna «πέτυχε» το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο της ιστορίας της

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της

Η Moderna «πέτυχε» το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο της ιστορίας της

Το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο της σύντομης ιστορίας της κατέγραψε η Moderna, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,84 δολαρίων ανά μετοχή έναντι ζημιών 0,35 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Τα συνολικά έσοδα δε, εκτινάχθηκαν σε 1,94 δισ. δολάρια από μόλις 8 εκατ. δολάρια πέρυσι, με τα έσοδα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να συνιστούν την συντριπτική πλειοψηφία (1,73 δισ. δολάρια).

Πάντως, οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των πωλήσεων (σε 2,06 δισ. δολάρια), γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες τη μετοχή της εταιρείας στην προ-αγορά της Wall Street (-6,19%).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, διατέθηκαν 102 εκατ. δόσεις του εμβολίου, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί έως και στα 250 εκατ. δόσεις το β’ τρίμηνο του έτους.

Για το σύνολο του 2021, βέβαια, η αμερικανική εταιρεία αναβάθμισε κατά 4,3% τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του εμβολίου, προσδοκώντας σε έσοδα 19,2 δισ. δολαρίων. Ο συγκεκριμένος αριθμός, πάντως, υπολείπεται σημαντικά έναντι των 26 δισ. δολαρίων της ανταγωνίστριας Pfizer.

Στο μεταξύ, η Moderna ανακοίνωσε τα πρώτα συμπεράσματα από την κλινική δοκιμή του εμβολίου στους ανήλικους 12 έως 17 ετών, τα οποία κατέδειξαν αποτελεσματικότητα της τάξης του 96%. Αντίστοιχα, οι δοκιμές του εμβολίου της Pfizer είχαν αποτελεσματικότητα 100%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moderna ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τους Timothy Springer, Robert Langer, Kenneth Chien και Noubar Afeyan. Δραστηριοποιείται στον τομέα της βιο-φαρμακευτικής, ενώ έγινε ευρέως γνωστή το περασμένο φθινόπωρο, όταν έγινε η δεύτερη χρονικά εταιρεία της Δύσης που «βρήκε» το εμβόλιο κατά της Covid.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News