BUSINESS & FINANCE

Ελληνικό χρέος: Δύο «σκαλοπάτια» πριν την επενδυτική βαθμίδα

Το διπλό μήνυμα που έστειλε η χθεσινή έξοδος στις αγορές

Ελληνικό χρέος: Δύο «σκαλοπάτια» πριν την επενδυτική βαθμίδα

Διπλό μήνυμα έστειλαν χθες οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου, με το βλέμμα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα από την οποία απέχουν δύο επίπεδα, μία απόσταση που μπορεί να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Από τη μία πλευρά καταγράφηκε ως ιδιαίτερα θετικό το αυξημένο ενδιαφέρον και η υψηλή ποιότητα των επενδυτών και από την άλλη σημειώθηκε το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Το 5ετές ομόλογο, μέσω τού οποίου το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, έκλεισε χθες, για πρώτη φορά, με μηδενικό τοκομερίδιο (0%) και απόδοση 0,172% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία των εκδόσεων ομολόγων. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια των 13 εβδομάδων (μέσω των οποίων αντλήθηκαν 625 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,4%.

Είχε προηγηθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο S&P κατά μία βαθμίδα (στην κατηγορία ΒΒ) και μάλιστα με θετική προοπτική, που είχε δημιουργήσει τις συνθήκες για μία έξοδο σαν τη χθεσινή, η οποία μάζεψε προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης (ΒΒ) κατατάσσει την Ελλάδα και ο οίκος Fitch. Πρόκειται για τους δύο οίκους με την υψηλότερη αξιολόγηση για την χώρα μας, καθώς έχουν την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Οι άλλοι δύο οίκοι Moody’s και DBRS έχουν την Ελλάδα στο Ba3 και ΒΒ(low) αντίστοιχα, δηλαδή τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ελληνικό χρέος: Δύο «σκαλοπάτια» πριν την επενδυτική βαθμίδα-1

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η απόσταση θα καλυφθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες και τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ακόμα χαμηλότερο κόστος δανεισμού και ακόμα υψηλότερης ποιότητας επενδυτές.

Η χθεσινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου καλύφθηκε κατά 43% από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (1,3 δισ. ευρώ), κατά 35% από τράπεζες (1,1 δισ. ευρώ%) καθώς και κατά 5% από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία (150 εκατ. ευρώ). Στα χέρια των Hedge Funds κατέληξε το 14% της έκδοσης (450 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης (30%) καλύφθηκε από επενδυτές που έχουν την έδρα τους στη Μ. Βρετανία και ακολούθησαν επενδυτές από τη Γαλλία (16%) και την Ελλάδα (15%).

Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί από τις αγορές σχεδόν 9 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 10-12 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να αντλήσει φέτος ο ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες για την χρηματοδότηση μέτρων για την στήριξη της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία, καθιστά σχεδόν βέβαιη την υπέρβαση αυτού του στόχου, με δεδομένη, βέβαια, την σχετικά καλή εικόνα των ελληνικών τίτλων στις αγορές.

Ελληνικό χρέος: Δύο «σκαλοπάτια» πριν την επενδυτική βαθμίδα-2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News