BUSINESS & FINANCE

Κουρεμένα ενοίκια: Πώς θα λάβουν οι ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις Απριλίου

Κουρεμένα ενοίκια: Πώς θα λάβουν οι ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις Απριλίου

Με τη διαδικασία της «προκαταβολής» προσανατολίζεται να αποδώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις και για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών θα έχουν οριστική εικόνα για το «εγχείρημα» του Μαρτίου στις 14 Μαίου (σ.σ για τον Μάρτιο πρώτα δόθηκαν οι αποζημιώσεις υπό προϋποθέσεις και μετά ζητήθηκε η υποβολή των δηλώσεων COVID), το εγχείρημα κρίνεται προς το παρόν ως επιτυχημένο καθενός αφενός δόθηκε μια σημαντική ένεση ρευστότητας στους ιδιοκτήτες που έχουν μείνει χωρίς ενοίκια για 6-7 συνεχόμενους μήνες, και αφετέρου διότι μειώθηκε αισθητά το «στοκ» των υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από την ΑΑΔΕ (σ.σ με την έννοια ότι έχει γίνει η μη καταβολή του ενοικίου από τον ενοικιαστή και περιμένει ο ιδιοκτήτης να λάβει τα χρήματά του).

Οι προϋποθέσεις

Και για τον Απρίλιο, θα υπάρχουν ακριβώς οι ίδιες προϋποθέσεις με τον Μάρτιο. Δηλαδή, θα πρέπει το συμβόλαιο να είναι ενεργό, να εξακολουθεί ο ενοικιαστής να είναι πληττόμενος, να υπάρχει το ηλεκτρονικό μισθωτήριο κλπ. Η καταβολή –εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στην απόφαση- θα γίνει μέσα στον Μάιο (μετά τις 14 που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής COVID για τον μήνα Μάρτιο) ενώ οι δηλώσεις COVID του Απριλίου θα γίνουν μετά την πληρωμή και πιθανότατα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Μαζί με τις προκαταβολές του Απριλίου, η ΑΑΔΕ θα πληρώσει και τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει προς το παρόν τα χρήματά τους για τους προηγούμενους μήνες επειδή χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις ή προσθήκες στις δηλώσεις. Ουσιαστικά, στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες με τις καταβολές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Οι δικαιούχοι 

Όλοι οι ΚΑΔ που δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 100% ή κατά 40% και για τον μήνα Απρίλιο περιγράφονταν σε πρόσφατη απόφαση, που είχε ως εξής: 

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι επιχείρησης η οποία:

α) έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 τουλάχιστον έναν από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στους ΠΙΝΑΚΕΣ Α’ και Β’ του Παραρτήματος, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος -ΠΙΝΑΚΑΣ Α’- ή του 40% του συνολικού μισθώματος -ΠΙΝΑΚΑΣ Β’- για τον μήνα Απρίλιο 2021, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει. Σε περίπτωση που οι ΚΑΔ μιας επιχείρησης, όπως ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, περιλαμβάνονται στους δυο ΠΙΝΑΚΕΣ Α’ και Β’ του Παραρτήματος, εφαρμόζεται, το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή, καθεστώς του ΠΙΝΑΚΑ Α’ ήτοι αυτό της απαλλαγής από την καταβολή του μισθώματος,

β) έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) την 4η Ιανουαρίου 2021 ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, έναν από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Β’ του Παραρτήματος και παράλληλα έχει ενεργό κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος/ υποκαταστημάτων την 4η Ιανουαρίου 2021,ο οποίος περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ Α’ του Παραρτήματος, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του δεύτερου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως ισχύει. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως υποκατάστημα ορίζεται οποιαδήποτε εκτός της έδρας της επιχείρησης επαγγελματική εγκατάσταση, στην οποία πραγματοποιείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα [κωδικός εγκατάστασης υποσυστήματος Μητρώου TAXIS (10) – υποκατάστημα].

2. Για την εφαρμογή των οριζομένων στην προηγούμενη παράγραφο, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) λαμβάνονται, όπως αυτοί έχουν τροποποιηθεί στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι και την 9η Φεβρουαρίου 2021.

3. Ειδικά για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021, για την εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 1 της παρούσας, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της παρούσας.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News