BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό 14,5 μηνών χάρη σε ΕΛΠΕ και τράπεζες

Απορρόφηση των πρωινών ρευστοποιήσεων

Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό 14,5 μηνών χάρη σε ΕΛΠΕ και τράπεζες

Σε θετικό έδαφος, με βασικό σύμμαχο τις τράπεζες, επιστρέφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει ικανό να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις και να κινηθεί εκ νέου σε υψηλό 14,5 μηνών, παρά την τάση για διόρθωση σε ορισμένους βασικούς τίτλους του FTSE Large Cap. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,31% και ενισχύεται στις 914,27 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (911,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 908,65 έως 915,12 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 37 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Η ελληνική αγορά, όπως προαναφέρθηκε, έχει καταφέρει να «σβήσει» τις αρχικές απώλειες, οι οποίες έφεραν -έστω και προσωρινά- τη Λεωφόρο Αθηνών κάτω από τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, και πλέον «κοιτάζει» προς το τεχνικό σημείο των 915 μονάδων.

Κι αυτό, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από Eurobank (2,2%), Εθνική (2,2%) και Alpha Bank (1,7%), οι οποίες απορροφούν τις επίμονες πιέσεις στον τίτλο της Πειραιώς (-6,4%) αλλά και την αναστολή διαπραγμάτευσης στη μετοχή της Attica Bank. Στην αντιστροφή του ενδοσυνεδριακού κλίματος συμβάλλει και το +5% στη μετοχή των ΕΛΠΕ. 

Δεν «φεύγει» το σενάριο της διόρθωσης

Πάντως, η τάση για διόρθωση, μετά τα ισχυρά κέρδη του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου, τα οποία έχουν φέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στο +12,5% από τις αρχές του 2021, παραμένει έκδηλη, με τους επενδυτές να διστάζουν να πατήσουν εκ νέου το αγοραστικό «γκάζι», προσεγγίζοντας το επόμενο τεχνικό σημείο των 920 μονάδων.

Εκεί αποδίδεται εξάλλου, το γεγονός ότι αρκετές εισηγμένες, οι οποίες «σήκωσαν» στην πλάτη το θετικό momentum, αυτή την στιγμή εμφανίζουν σημάδια στασιμότητας. Σ’ αυτό φυσικά, συμβάλλει και το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται ένα ευρύ κύμα διόρθωσης, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα. 

«Αντέχουν» οι αντιστάσεις των 910 μονάδων

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά πέριξ των αντιστάσεων των 910 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς να αποκλείεται η επίτευξη ενός νέου υψηλού 14,5 μηνών, υπερβαίνοντας την επίδοση των 913 μονάδων.

Το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αναμφίβολα, αποτελούν καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών έως και τις 948 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Αναστολή για Attica Bank, κέρδη για Eurobank – ETE

Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ, κινείται έντονα ανοδικά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενδοσυνεδριακή αλλαγή πλεύσης της αγοράς. Έτσι, περίπου τρεις ώρες πριν το τέλος της συνεδρίασης, καταγράφει ισχυρή άνοδο κατά 2,35% και ενισχύεται στις 632 μονάδες. 

Η μετοχή της Attica Bank, μετά τα δύο διαδοχικά limit down, ετέθη και πάλι σε αναστολή διαπραγμάτευσης, εξαιτίας της μη έγκαιρης δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2020. Προτού γίνει αυτό, η τιμή του τίτλου είχε κατρακυλήσει στο 0,1404 ευρώ, ως απόρροια των έντονων κεφαλαιακών προβλημάτων και της επικείμενης εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς επιστρέφει εκ νέου σε καθοδική τροχιά, μετά την άνοδο – έκπληξη της Τετάρτης, υποχωρώντας κατά περίπου 6,5% και συνεχίζοντας την πορεία σύγκλισης με την τιμή εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά κέρδη, στηρίζοντας τον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,6%, διευρύνοντας στο +40% τη σωρευτική άνοδο από τις αρχές του 2021. Η Eurobank, παράλληλα, βρίσκεται στο +2,2%, «χτίζοντας» αποστάσεις από το όριο του 0,8 ευρώ, εν όψει και της διαφαινόμενης εισόδου στους δείκτης MSCI. Κατά 2,2% ενισχύεται και ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. 

  • Alpha Bank 1,67% 1,341 ευρώ
  • Eurobank 2,26% 0,8232 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,2% 2,6 ευρώ
  • Πειραιώς -6,4% 2,34 ευρώ

Στηρίγματα από ΕΛΠΕ, Motor Oil

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τα οικονομικά μεγέθη της πανδημικής περιόδου, τα οποία -παρά τη μικρή υποχώρηση- καταδεικνύουν τις αξιοσημείωτες «αντοχές» των ελληνικών εισηγμένων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 5%, κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τα σχέδια εταιρικής αναδιάρθρωσης και την ίδρυση εταιρείας holdings. Κατά περίπου 2% αυξάνεται και η μετοχή της Motor Oil, δίνοντας συνέχεια στην χθεσινή άνοδο.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 2,3%, παραμένοντας σε τροχιά διόρθωσης, ενώ απώλειες της τάξης τουλάχιστον του 1% – 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Fourlis, Viohalco,  Aegean, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News