BUSINESS & FINANCE

Πώς πραγματικά βλέπουν την Αθήνα οι ξένοι που εργάζονται εδώ

Ποια είναι τα «συν» και τα «πλην» της ζωής στην Αθήνα σύμφωνα με τους expatriates της ελληνικής πρωτεύουσας.

Πώς πραγματικά βλέπουν την Αθήνα οι ξένοι που εργάζονται εδώ

Μόνο ο ήλιος και η θάλασσα δεν φτάνουν για να επιλέξουν την Ελλάδα οι «ψηφιακοί νομάδες», οι μετανάστες του Brexit,  οι Έλληνες που έφυγαν στον καιρό του brain drain, οι εύποροι επενδυτές του εξωτερικού και οι expatriates. Μπορεί η Αθήνα να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους παραπάνω, δίνοντάς τους μάλιστα και φορολογικά κίνητρα για να εγκατασταθούν στη χώρα, όμως όσοι ξένοι ήδη ζουν και εργάζονται στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν μία πολύ διαφορετική ιστορία να πουν. 

Η έρευνα Expat Insider 2020, την οποία δημοσιοποίησε η InterNations, συγκαταλέγει την Αθήνα ανάμεσα στις χειρότερες πόλεις του κόσμου για τους ξένους εργαζομένους, αφού την κατατάσσει στην 50η θέση ανάμεσα σε 66 διεθνείς πόλεις. 

Πώς πραγματικά βλέπουν την Αθήνα οι ξένοι που εργάζονται εδώ-1

Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται τόσο χαμηλά στη λίστα, κανείς διαπιστώνει ότι αυτοί είναι κυρίως οικονομικοί. Οι expatriates που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα (δηλαδή ακόμα και αυτή η λίγο-πολύ προνομιούχα ομάδα εργαζομένων, που κατά κανόνα δουλεύουν για λογαριασμό κάποιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας και βρίσκονται στη χώρα από επιλογή τους), δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τα οικονομικά τους, την ασφάλεια της εργασίας και τις προοπτικές της καριέρας τους. 

Συγκεκριμένα, το 60% των expatriates χαρακτηρίζουν τις επιλογές καριέρας που έχουν ως αρνητικές (ποσοστό σχεδόν διπλάσιο έναντι του 34% που δίνει την ίδια απάντηση διεθνώς), ενώ η Αθήνα τα πηγαίνει ακόμα χειρότερα στο κριτήριο της εργασιακής ασφάλειας, όπου βρίσκεται στην 64η θέση της έρευνας. Στο ερώτημα των οικονομικών, η ελληνική πρωτεύουσα πέφτει ακόμα χαμηλότερα, στην 65η θέση της λίστας (στον «πάτο» της κατάταξης βρίσκεται το Μιλάνο). Και αυτό, γιατί μόνο το 44% των ξένων που δουλεύουν στην πόλη δηλώνουν ευχαριστημένοι με τα οικονομικά τους, σε ένα κριτήριο όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων διεθνώς διαμορφώνεται στο 61%.  

Συνολικά, λοιπόν, στο δείκτη της «Εργασιακής Ζωής», η Αθήνα είναι η τρίτη χειρότερη πόλη στον κόσμο, μετά τη Ρώμη και την Αλ-Σαμίγια του Κουβέιτ.

Ποιότητα ζωής 

Αλλά και οι επιδόσεις της πόλης στο κριτήριο της συνολικής ποιότητας ζωής δεν είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτή τη λίστα, η Αθήνα εντοπίζεται στην 50η θέση, δηλαδή κατά μία θέση χαμηλότερα από το Λονδίνο και μία θέση υψηλότερα από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Και αυτό γιατί η ελληνική πρωτεύουσα «σκοράρει» καλά στο κριτήριο του κλίματος και της αναψυχής (όπου έρχεται 11η παγκοσμίως), αλλά τα πηγαίνει άσχημα στους τομείς των μεταφορών (στην 49η θέση), της ασφάλειας και της πολιτικής κατάστασης (στην 50η θέση) καθώς και της υγείας και του περιβάλλοντος (στην 61η θέση). Ειδικότερα, οι expatriates της Αθήνας δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το αστικό περιβάλλον σε ποσοστό 43%, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος διεθνώς διαμορφώνεται στο 21%.

Στα θετικά σημεία της Αθήνας είναι η ευκολία της εξεύρεσης κατοικίας και οι προσιτές τιμές των ακινήτων. Το 60% των expatriates εκφράζει θετική άποψη για τις τιμές των κατοικιών (έναντι 41% διεθνώς) και το 55% δηλώνει ότι βρήκε εύκολα σπίτι για να μείνει. Συνολικά, άλλωστε, η Αθήνα είναι μία σχετικά φθηνή πόλη για να ζει κανείς, αφού στην 20η θέση του δείκτη για το κόστος ζωής, είναι λίγο ακριβότερη από την Κωνσταντινούπολη και λίγο φθηνότερη από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Ανάμεσα στα ισχυρά σημεία της Αθήνας, πάντως, είναι το γεγονός ότι κάνει τους ξένους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι. Στο δείκτη που μετρά πόσο εύκολο τους ήταν να εγκατασταθούν και να βολευτούν στην πόλη, οι expatriates έδωσαν στην ελληνική πρωτεύουσα την 22η θέση, καθώς τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Σχεδόν πέντε στους έξι (82%)  χαρακτηρίζουν τον τοπικό πληθυσμό φιλικό προς τους ξένους κατοίκους (την ώρα που ο διεθνής μέσος όρος δεν ξεπερνά το 66%), ενώ τα δύο τρίτα των expatriates δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κοινωνική ζωή τους στην Αθήνα. «Οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί», λέει στην InterNations ένας Φινλανδός που ζει και εργάζεται εδώ. Και μπορεί το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης να «κερδίζει» τους ξένους κατοίκους της, όμως ελάχιστοι έχουν το χρόνο για να το απολαύσουν. Στο κριτήριο της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η Αθήνα βρίσκεται στην 53η θέση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News