BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα – Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η Attica

Οριακά κάτω από τις 910 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα – Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η Attica

Οριακές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αποτίμηση των εταιρικών μεγεθών, διατηρώντας ωστόσο την επαφή με το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 και πλέον μηνών (913 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,25% και υποχωρεί στις 909,15 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,3 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (911,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 908,65 έως 913,35 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά, μετά τα ισχυρά κέρδη του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου, τα οποία έχουν φέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στο +12,5% από τις αρχές του 2021, φαίνεται ότι έχει σηκώσει το πόδι από το αγοραστικό «γκάζι«, αναζητώντας ευκαιρίες διόρθωσης και κατοχύρωσης των κεκτημένων.

Εκεί αποδίδεται εξάλλου, το γεγονός ότι αρκετές εισηγμένες, οι οποίες σήκωσαν στην πλάτη το θετικό momentum, αυτή την στιγμή εμφανίζουν σημάδια στασιμότητας. Σ’ αυτό φυσικά, συμβάλλει και το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται ένα ευρύ κύμα διόρθωσης, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα. 

«Αντέχουν» οι αντιστάσεις των 910 μονάδων

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, παρά την τάση για οπισθοχώρηση, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά πέριξ των αντιστάσεων των 910 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αναμφίβολα, αποτελούν καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών προς τις 948 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Αναστολή για την Attica Bank

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ, κινείται σήμερα σε σταθεροποιητικά επίπεδα, καταφέρνοντας να διατηρήσει την ασφαλή απόσταση από τις αντιστάσεις των 600 μονάδων. Έτσι, στην έναρξη της συνεδρίασης, καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,3% και ενισχύεται αναπαίσθητα στις 620 μονάδες. 

Η μετοχή της Attica Bank, μετά τα δύο διαδοχικά limit down, ως απόρροια της επικείμενης εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο, ετέθη και πάλι σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Προτού γίνει αυτό, η τιμή του τίτλου είχε κατρακυλήσει στο 0,1404 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς φαίνεται ότι επιστρέφει σε καθοδική τροχιά, υποχωρώντας κατά περίπου 6,5% και συνεχίζοντας την πορεία σύγκλισης με την τιμή εισαγωγής των νέων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Σταθεροποιητικά κινείται, από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία από τις αρχές του 2021 έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη περίπου 40%. Η Eurobank, παράλληλα, βρίσκεται στο +0,45%, διατηρώντας το όριο του 0,8 ευρώ/μετοχή εν όψει και της διαφαινόμενης εισόδου στους δείκτης MSCI. Κατά 0,8% ενισχύεται και ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. 

  • Alpha Bank -0,08% 1,318 ευρώ
  • Eurobank 0,45% 0,8086 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,82% 2,571 ευρώ
  • Πειραιώς -6,4% 2,34 ευρώ

Συνεχίζονται τα κέρδη σε Motor Oil, ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τα οικονομικά μεγέθη της πανδημικής περιόδου, τα οποία -παρά τη μικρή υποχώρηση- καταδεικνύουν τις αξιοσημείωτες «αντοχές» των ελληνικών εισηγμένων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,5%, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτης MSCI. Κατά περίπου 1% αυξάνεται και η μετοχή της Motor Oil, δίνοντας συνέχεια στην χθεσινή άνοδο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 2%, παραμένοντας σε τροχιά διόρθωσης, ενώ απώλειες της τάξης τουλάχιστον του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean και ΑΔΜΗΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News