BUSINESS & FINANCE

Τα €67 εκατ. αγγίζουν οι συσσωρευμένες ζημιές της Yalco

Τα €67 εκατ. αγγίζουν οι συσσωρευμένες ζημιές της Yalco

Σε σημείο δίχως επιστροφή έχει περιέλθει η Yalco, που αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ειδών οικιακής χρήσης και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, το 2020, η εταιρεία εμφάνισε συσσωρευμένες ζημιές ύψους 67,3 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφωνόταν σε 42,3 εκατ. τη χρήση του 2016. Οι συσσωρευμένες δηλαδή, ζημιές αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις τέσσερις χρήσεις.

Η εταιρεία, της οποίας τα ομολογιακά δάνεια και πιστωτικές γραμμές έχουν καταγγελθεί εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές 45,1 εκατ. ευρώ από τα οποία 6,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε τόκους. Ορισμένα ακίνητα της οικογένειας Κωνσταντίνου, που διοικεί τη Yalco, έχουν εκποιηθεί, ενώ προγραμματισμένοι για το 2020 πλειστηριασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας. 

Οι απαιτήσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις των κοινοπρακτικών δανείων και των ανοικτών πιστωτικών γραμμών – αλληλόχρεων λογαριασμών της Eurobank Ergasias έχουν μεταβιβαστεί στην doValue Greece, με την Yalco να εμφανίζει το 2020, λόγω της πανδημίας, μείωση πωλήσεων της τάξης του 48%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης, η θυγατρική «Επαγγελματικός Εξοπλισμός Ρόδου», που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού,  λόγω και της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταστημάτων εστίασης, είχε απώλεια τζίρου της τάξης του 91%. Η Yalco έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή 200 χιλ. ευρώ, ενώ το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ (από 7,9 εκατ. ευρώ), καθαρές ζημιές 4,4 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 41 εκατ. ευρώ.

Το 2019, η οικογένεια Κωνσταντίνου εμφανιζόταν συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η εταιρεία θα επέλθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.  Γι’ αυτό είχε παραιτηθεί από τη συζήτηση του δικογράφου της δήλωσης παύσης πληρωμών που θα συζητούνταν, τέλη του 2019, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία όμως, έχει μείνει χωρίς «λευκό ιππότη» με αποτέλεσμα να παραμένει σε κλοιό πιστωτών.

H Yalco ιδρύθηκε το 1920 στη Δράμα και έχει ταυτιστεί με την εμπορία προϊόντων γνωστών επωνυμιών, όπως Ιωνία και Fest. Το 2008 ολοκλήρωσε μία από τις τελευταίες μεγάλες επενδύσεις της, ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή σύγχρονου κέντρου logistics 10.000 τ.μ. και αποθηκευτικής ικανότητας 20.000 παλετών στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS