BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Άντεξε» στην πίεση των πωλητών – Από το -5% στο +16% η Πειραιώς

Σε limit down η Attica, «έπιασε» το 0,8 ευρώ η Eurobank

Χρηματιστήριο: «Άντεξε» στην πίεση των πωλητών – Από το -5% στο +16% η Πειραιώς

Σχεδόν αμετάβλητο τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε στα επίπεδα των 910 μονάδων, αντέχοντας στην πίεση των πωλητών και παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 (913 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και διαμορφώθηκε στις 911,42 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης (910,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων ανήλθε σε μόλις έξι μονάδες -από 908,44 έως 914,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 80 εκατ. ευρώ.

Η διεθνείς μεταβλητότητα, ως απόρροια των ανησυχιών για επικείμενη διόρθωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έθεσε ορισμένα προσκόμματα στη θετική τάση της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ωστόσο συνέχισε να βρίσκει στηρίγματα (Eurobank, Motor Oil), διατηρώντας ανέπαφες τις 910 μονάδες και «συντηρώντας» το σενάριο προσέγγισης των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

«Τεχνικά και χωρίς υπερβολές η αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία προς τις 1.000 μονάδες, με τους περισσότερους να διψάνε για μία διόρθωση, η οποία μέχρι στιγμής είναι ενδοσυνεδριακή ή ολίγων ωρών» σημείωσε, χαρακτηριστικά, η Fast Finance, επιχειρώντας να προεξοφλήσει το τι μέλλει γενέσθαι. 

Μεταβλητότητα στο ταμπλό

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σήμερα ο τίτλος της Alpha Bank έκανε μικρό «διάλειμμα» από το ανοδικό ράλι, ενώ «χειρόφρενο» τράβηξαν κι άλλες μετοχές του FTSE Large Cap, όπως των Mytilineos, ΔΕΗ, OTE και Viohalco, οι οποίες έχουν στηρίξει το θετικό σερί των τελευταίων τριών μηνών (Φεβρουάρος – Απρίλιος).

Οι ευοίωνες προοπτικές αποτυπήθηκαν και στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου, θέλοντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες για τους ελληνικούς τίτλους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τη δημοπρασία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,2% και τις συνολικές προσφορές να υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για την ύπαρξη «φούσκας» στον τεχνολογικό τομέα έχει πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αν μη τι άλλο και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα, πάντως, το κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι αισθητά βελτιωμένο (+1,5% ο Stoxx 600, +1,3% o FTESE 100).

Limit down για Attica, «τρένο» η Πειραιώς

Στον τραπεζικό τομέα, ο κλαδικός δείκτης συνέχισε την πορεία ανάκαμψης, κινούμενος σταθερά άνω των 600 μονάδων, χάρη στις σημαντικές δράσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2021 ο τραπεζικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικα κέρδη της τάξης του 18,5%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη (12,5%).

Σήμερα, ο κλάδος τερμάτισε στο +0,5% και τις 617 μονάδες, παρά το limit down (-29,98%) στη μετοχή της Attica Bank, η οποία διολίσθησε στο 0,14 ευρώ, εξαιτίας της αναγκαίας εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο. Κατά 1,3% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη.

Παρεμφερής ήταν η ενδοσυνεδριακή πορεία της Alpha Bank, η οποία -παρά το γεγονός ότι βρέθηκε με κέρδη άνω του 1%- έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,4%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,6% και «έπιασε» εκ νέου το 0,8 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς, αν και ξεκίνησε με πτώση άνω του 5%, τελικά εκτινάχθηκε στο +16%. Κι αυτό, μάλιστα, παρά την αναγκαία σύγκλιση με την τιμή των νέων μετοχών που θα εισαχθούν μετά την πρόσφατη ΑΜΚ.

  • Alpha Bank -0,45% 1,314 ευρώ
  • Attica Bank -29,98% 0,1404 ευρώ
  • Eurobank 2,67% 0,8068 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -1,29% 2,552 ευρώ
  • Πειραιώς 16,13% 2,52 ευρώ

Στηρίγματα από Motor Oil, ΕΥΔΑΠ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αναμέτρηση μεταξύ αγοραστών και πωλητών έληξε «ισόπαλη», καθώς ναι μεν η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά οι τελευταίες εμφάνισαν αξιοσημείωτες «αντοχές».

H μετοχή της Motor Oil, ενδεικτικά, ενισχύθηκε κατά 3%, παρουσιάζοντας σταθερά θετική «εικόνα» από την αρχή της ημέρας, ενώ κέρδη της τάξης του 2,4% εμφάνισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Άνοδο κατά τουλάχιστον 1,6% σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ.

Ωστόσο, δεν απουσίασαν και οι πωλητές, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να διολισθαίνει κατά 4% εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Κατά 2,4% υποχώρησε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο τίτλος του Τιτάνα βρέθηκε στο -1,2%. Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, σημείωσε πτώση κατά 1,5%.

Συνολικά, 55 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 59 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη Μεγάλη Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News