BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» γύρω από τις 910 μονάδες

Σε limit down η Attica, απώλειες κατά 4% σε Πειραιώς - Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: «Μάχη» γύρω από τις 910 μονάδες

«Μάχες» γύρω από τις 910 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει το ανοδικό momentum, παρά τη διορθωτική κίνηση αρκετών τίτλων. Πάντως, η αγορά δείχνει εξαιρετική «ψυχραιμία» και παραμένει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, εν μέσω και της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,17% και ενισχύεται στις 911,92 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης (910,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες -από 908,44 έως 914,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 44 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι. 

Η διεθνείς μεταβλητότητα, όπως καθίσταται σαφές, θέτει ορισμένα προσκόμματα στη θετική τάση της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκει σημαντικά στηρίγματα, διατηρώντας ανέπαφες τις 910 μονάδες και «συντηρώντας» το σενάριο προσέγγισης προς τις 948 μονάδες, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

«Τεχνικά και χωρίς υπερβολές η αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία προς τις 1.000 μονάδες, με τους περισσότερους να διψάνε για μία διόρθωση, η οποία μέχρι στιγμής είναι ενδοσυνεδριακή ή ολίγων ωρών» σημειώνει, χαρακτηριστικά, η Fast Finance, επιχειρώντας να προεξοφλήσει το τι μέλλει γενέσθαι. 

Οι ευοίωνες προοπτικές αποτυπώνονται και στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου, θέλοντας να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές για τους ελληνικούς τίτλους. Το πρόσφατο παράδειγμα της υψηλής ζήτησης για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Πειραιώς, αλλά και για τις ομολογιακές εκδόσεις των Alpha Bank – Eurobank, αποτελούν ένα πρόδρομο δείκτη επιτυχίας της εν εξελίξει «εξόδου» στις αγορές. Ήδη, άλλωστε, οι προσφορές ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για την ύπαρξη «φούσκας» στον τεχνολογικό τομέα έχει πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αν μη τι άλλο και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα, πάντως, το κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι αισθητά βελτιωμένο (+1,3% ο Stoxx 600, +80 μονάδες τα futures του Dow Jones).

Limit down για Attica, διορθώνει η Πειραιώς

Στον τραπεζικό τομέα, ο κλαδικός δείκτης συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, κινούμενος σταθερά άνω των 600 μονάδων, χάρη στις σημαντικές δράσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2021 ο τραπεζικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικα κέρδη της τάξης του 18,5%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη (12,5%).

Σήμερα, ο κλάδος βρίσκεται στο +0,5% και τις 617 μονάδες, παρά το limit down (-29,98%) στη μετοχή της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει στο 0,14 ευρώ, εξαιτίας της αναγκαίας εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιος. Κατά 3,7% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναμένεται να συνεχίσει τη διόρθωση, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την τιμή των νέων μετοχών που θα εισαχθούν μετά την πρόσφατη ΑΜΚ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά σχεδόν 1% και διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ, έχοντας κάνει «άλμα» 38% μέσα στο 2021. Από την πλευρά του, σημαντικά στηρίγματα παρέχει ο τίτλος της Eurobank, ο οποίος «φλερτάρει» εκ νέου με το 0,8 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται ήπια πτωτικά κατά 0,9%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,87% 1,3315 ευρώ
  • Attica Bank -29,98% 0,1404 ευρώ
  • Eurobank 1,65% 0,7988 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -0,89% 2,562 ευρώ
  • Πειραιώς -3,59% 2,092 ευρώ

Στηρίγματα από Motor Oil, ΕΥΔΑΠ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δείχνουν να «ισορροπούν», καθώς ναι μεν η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά οι τελευταίες εμφάνισαν αξιοσημείωτες «αντοχές».

H μετοχή της Motor Oil, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 2,4%, παρουσιάζοντας σταθερά θετική «εικόνα» από την αρχή της ημέρας, ενώ κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Άνοδο κατά τουλάχιστον 1,2% σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ωστόσο, δεν απουσιάζουν και οι πωλητές, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να διολισθαίνει κατά 4,4% εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Κατά 3,2% υποχωρεί η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο τίτλος του Τιτάνα βρίσκεται στο -2,2%. Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, σημειώνει πτώση κατά 1,75%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Μεγάλη Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News