Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 13:02
BUSINESS & FINANCE

Δεύτερο διαδοχικό limit down για την Attica Bank

Κλειδωμένη στο -30%

Δεύτερο διαδοχικό limit down για την Attica Bank

«Κλειδωμένη» στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο παραμένει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Attica Bank, μετά την απόφαση εισόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση κρίθηκε ως «αναγκαίο κακό», καθώς το κόστος της νέας τιτλοποίησης «Ωμέγα», η οποία θα εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θεωρείται εξαιρετικά υψηλό.

Η ζημιά της τιτλοποίησης θα εγγραφεί στο οικονομικό έτος 2020, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του λεγόμενου νόμου Χαρδούβελη (σ.σ. απόκτηση μετοχών έναντι φορολογικής απαίτησης), η οποία καθιστά απαραίτητη την είσοδο του ΤΧΣ με ποσοστό έως 30%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η μετοχή της τράπεζας διολισθαίνει σήμερα κατά 29,98%, παραμένοντας σε limit down και υποχωρώντας στα επίπεδα του 0,14 ευρώ. Αντίστοιχος «κόφτης» είχε ενεργοποιηθεί και τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν και πάλι η μετοχή κατάρρευσε στο -30%.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank είχε κλείσει στο +30% και το 0,28 ευρώ, σημειώνοντας limit up, χάρη στην ανακοίνωση της τιτλοποίησης «Ωμέγα». Ωστόσο, οι ζημιές – μαμούθ των 306 εκατ. ευρώ έγιναν γνωστές το επόμενο πρωί, κάτι το οποίο και οδήγησε στα διαδοχικά limit down.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 14% εντός του 2021, ενώ αρνητικό είναι και το πρόσημο του τελευταίου 12μήνου (-12,8%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News