BUSINESS & FINANCE

ΔΕΔΔΗΕ: Οι τρεις άξονες της ενίσχυσης του δικτύου διανομής και ο οδικός χάρτης των υπογειοποιήσεων

ΔΕΔΔΗΕ: Οι τρεις άξονες της ενίσχυσης του δικτύου διανομής και ο οδικός χάρτης των υπογειοποιήσεων

Με «καύσιμο» 200 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξει» το πρόγραμμα της ενίσχυσης του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, που θα ξεδιπλωθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, αποξήλωση εναερίων καλωδίων κυρίως Μέσης αλλά και Χαμηλής Τάσης και κατασκευή υπογείων σε (περι)αστικές και δασικές περιοχές. Δεύτερον, αλλαγή της όδευσης εναερίων γραμμών σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η λύση της υπογειοποίησης εμφάνιζε προβλήματα και τρίτον, ενίσχυση εναερίων γραμμών (π.χ. με μόνωση των αγωγών ). Το συνολικό κονδύλι για το πρόγραμμα -που εντάσσεται στο πλέγμα δράσεων για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού- προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Τα προβλεπόμενα έργα σχεδιάζεται  να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να προκηρύσσονται από το ΔΕΔΔΗΕ στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνουν τα έργα υπογειοποίησης του δικτύου που ανέβηκαν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την κακοκαιρία «Μήδεια», όπως σημείωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πριν λίγες ημέρες από το Τατόι, όπου βρέθηκε για την έναρξη των εργασιών στο πρώτο project υπογειοποίησης εναερίων καλωδίων στην Αττική.

Αύξηση 8% στο υπογειωμένο Δίκτυο

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, το υπογειωμένο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 8% στο τέλος του 2025, με το μήκος των υπογείων καλωδίων να φτάνει τα 28.992 χιλιόμετρα (από 26.840 χλμ. που είναι σήμερα), σε σύνολο 240.186 χιλιομέτρων δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης. Θα πραγματοποιηθεί έτσι ένα σημαντικό βήμα για την μείωση της “ψαλίδας” που χωρίζει την Ελλάδα από την Ευρώπη όσον αφορά στα ποσοστά υπογείωσης του δικτύου. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, «Στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό κυμαίνεται στο 70-80%. Το κενό που έχουμε να κλείσουμε είναι τεράστιο, όπως και το ποσό των 20 δισ. ευρώ που θα απαιτούνταν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς». Και τούτο διότι πρόκειται για ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με ένα ΕΣΠΑ.

Κατανομή ανά Περιφέρεια

Κατά την τετραετία 2022-2025 θα υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να τελούν υπό εκπόνηση. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι υπογειοποιήσεις σε οικισμούς ειδικού ενδιαφέροντος από πολιτιστικής ή τουριστικής πλευράς, καθώς και οι πυκνοκατοικημένες περιοχές σε κέντρα πόλεων. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος των υπογειοποιήσεων (662 χλμ.ή 30% περίπου του συνόλου) αφορά στην Αττική, που επλήγη έντονα από τη «Μήδεια», άλλο ένα 28% (ή 596 χλμ. υπογειοποιήσεων) αφορά στα νησιά, τον τουριστικό πυλώνα της χώρας, 206 χλμ, 365 χλμ. θα υλοποιηθούν στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, 323 χλμ. στις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης και 206 χλμ. στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου. 

Τα εργαλεία χρηματοδότησης

Όπως έχει επισημανθεί από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, τρία είναι τα διαθέσιμα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των έργων: Στις περιπτώσεις που επιτρέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν ίδιοι πόροι του Διαχειριστή. Στη συνέχεια υπάρχουν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης (που έχουν ετοιμαστεί και εγκριθεί) και το σχέδιο  συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα.

Οι προκλήσεις και τα οφέλη

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αφορούν στην αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού, με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ΔΕΔΔΗΕ (δια της αποξήλωσης ξύλινων και τσιμεντένιων στύλων).

Όπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο κεφάλαιο του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, η προτεινόμενη επένδυση συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση διότι ενισχύει την ανθεκτικότητα του Δικτύου στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας σε λιγότερες βλάβες και κατ’ επέκταση σε  μειωμένα κόστη για επείγουσες εργασίες συντήρησης και σε βελτιωμένους δείκτες ποιότητας ενέργειας.  Τέλος, οι υπογειοποιήσεις καλωδίων συμβάλλουν επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος -μέσω του περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιών- και στην στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, χάρη στην μείωση των μπλακάουτ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News