BUSINESS & FINANCE

ΕΤΑΔ: Πώς θα αξιοποιήσει εμβληματικά ακίνητα

Το επιχειρησιακό πλάνο και τα σχέδια για τα Ξενία, τις μαρίνες και τα ναυπηγεία

ΕΤΑΔ: Πώς θα αξιοποιήσει εμβληματικά ακίνητα

Παραχωρήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου του δημοσίου σε δήμους, καθώς και διαγωνισμούς για την αξιοποίηση άλλων, μεταξύ των οποίων και εκτάσεων για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δρομολογεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλός της Στέφανος Δ. Βλαστός. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Βλαστός αναλύει τις προτεραιότητες για την ΕΤΑΔ και αναφέρεται στα σχέδια για τα Ξενία, τις μαρίνες, τα ναυπηγεία και τα εμπορικά ακίνητα που ελέγχει.

«Καταρχήν, επιθυμούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα σε έργα εθνικής σημασίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και ισχυρό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βλαστός. Όπως σημειώνει, «ένα τέτοιο έργο αποτελεί η ζώνη του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Tae Kwon Do, για την αξιοποίηση του οποίου έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τον ίδιο τρόπο επιδιώκουμε να κινηθούμε για την αξιοποίηση και άλλων εμβληματικών μας ακινήτων, όπως είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το ιστορικό Κυβερνείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, το ακίνητο μας στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης».

Αναφέρεται ακόμη στη διενέργεια του διαγωνισμού για το ακίνητο της ΕΤΑΔ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια επένδυση με τεράστια σημασία για την εθνική οικονομία, όπως τονίζει. Παράλληλα, συνεχίζει, «θα αξιοποιήσουμε σημαντικά ακίνητα μας, τα οποία αφέθηκαν επί σειρά ετών στην τύχη τους μέσω της διενέργειας δημόσιων ηλεκτρονικών διαγωνισμών στο e-publicrealestate.gr, όπως τα εμβληματικά Ξενία. Επίσης, επαναφέρουμε μέσω διαγωνισμών σειρά ακινήτων και εμπορικών καταστημάτων σε αστικά κέντρα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αγροτικές και παραθαλάσσιες εκτάσεις. Επιπλέον εξετάζουμε υφιστάμενες συμβάσεις για μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο να επικαιροποιήσουμε τις συμφωνίες προς όφελος όλων».

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική πολιτική της ΕΤΑΔ και το κατά πόσο έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας ο κ. Βλαστός επισημαίνει πως η εταιρεία αντιμετωπίζει την πανδημία «όχι μόνο ως μια κρίση, αλλά και ως μια ευκαιρία για να επισπεύσουμε τον μετασχηματισμό της ΕΤΑΔ και των Επιχειρηματικών της Μονάδων». «Επενδύουμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, αλλά και ίδιους πόρους, όπως π.χ. στα Χιονοδρομικά μας Κέντρα στον Παρνασσό και στον Βόρα-Καϊμακτσαλάν, στο Κάμπινγκ Φαναρίου, στα Σπήλαια Διρού, αλλά και στο Αχίλλειο Μουσείο. Ως προς την επενδυτική μας πολιτική έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στους νέους τομείς υψηλής ζήτησης, όπως είναι τα πράσινα κτήρια και οι γραφειακοί χώροι, τα logistics εθνικής εμβέλειας, αλλά και οι μικρότερου μεγέθους αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και συνολικά η πράσινη ανάπτυξη με προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, όπως είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Στο πλαίσιο αυτό εντός του 2021 έχουμε δρομολογήσει διαγωνισμούς μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, κατάλληλων για την ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων, ενώ εκμισθώνουμε εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων» αναφέρει.

Για τη διαμάχη με τον όμιλο Μαντωνανάκη διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη μίσθωση ξεκίνησε το 1999 και, δυστυχώς, στην πορεία διάφορες πτυχές της κατέληξαν ενώπιον των δικαστηρίων. «Όπως αντιλαμβάνεστε δικός μου ρόλος δεν είναι να αξιολογώ ή να κρίνω τις δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις. Αντιθέτως, ο δικός μου ρόλος και αυτό κάνω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τον Νοέμβριο του 2019 είναι να διαχειριστώ με τον βέλτιστο τρόπο τη δημόσια ακίνητη περιουσία του χαρτοφυλακίου μας και φυσικά να προστατεύω τα συμφέροντα της Εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω σε σχέση και με την συγκεκριμένη μίσθωση και όχι μόνο» δηλώνει.

Αναφορικά με τη συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης 35 στρεμμάτων στο Λόφο του Λυκαβηττού σημειώνει ότι για πολλά χρόνια ο ιστορικός χώρος του Λυκαβηττού παρέμενε δέσμιος σειράς προβλημάτων. «Εργαστήκαμε από κοινού με την Δημοτική Αρχή για να επαναφέρουμε τον Λυκαβηττό ως έναν μοναδικό ελκυστικό πόλος πολιτισμού και τουρισμού μέσω ενός πολύ σημαντικού έργου ανάπλασης υπό την διαχείριση ενός και μοναδικού φορέα» αναφέρει.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζονται ανάλογες παραχωρήσεις προς άλλους Δήμους και τοπικές κοινωνίες απαντά πως η ΕΤΑΔ είναι ανοιχτή σε προτάσεις τοπικών φορέων, ωστόσο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο εάν οι προτάσεις αυτές να ανταποκρίνονται με τεκμηριωμένο τρόπο σε συγκεκριμένα κριτήρια σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που διασφαλίζουν και τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το δημόσιο. «Έτσι προχωρήσαμε με τον Λυκαβηττό και έτσι και στην προ ημερών συμφωνία παραχώρησης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου ενώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ολοκληρώνουμε και την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου. Συνεπώς προχωρούμε σε παραχωρήσεις έναντι ανταλλάγματος, όπου και όταν αυτό είναι πρόσφορο και εφικτό και επωφελές για το Δημόσιο στη βάση πολύ συγκεκριμένων και μετρήσιμων κριτηρίων. Οφείλω να πω ότι για δεκαετίες ολόκληρες η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου λιμνάζει χωρίς να αποδίδει. Ως διαχειριστές του χαρτοφυλακίου αυτού επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης, περνώντας από την στασιμότητα στην βέλτιστη αξιοποίηση του. Γι’ αυτό το λόγο δεν διστάζουμε να καταπιαστούμε με σύνθετα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες και τις αντιστάσεις που συναντάμε, αναζητώντας λύσεις σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, όπως τα υπουργεία, τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα εμβληματικά ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ξενία Καστοριάς, το οποίο παραχωρήσαμε στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να διασυνδεθεί με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Ανάλογα πράττουμε και στην περίπτωση του κτηρίου του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών» σημειώνει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News