Business & Finance Δευτέρα 3/05/2021, 07:10
BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Ανοίγει από σήμερα – Όλοι οι κανόνες λειτουργίας

Τι επιτρέπεται και τι όχι - Το ωράριο, οι εξαιρέσεις και οι προβληματισμοί των επιχειρήσεων του κλάδου

Εστίαση: Ανοίγει από σήμερα – Όλοι οι κανόνες λειτουργίας

Ένα ακόμη βήμα προς την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται σήμερα με το άνοιγμα της εστίασης, μετά από σχεδόν έξι μήνες lockdown. Η επανεκκίνηση ωστόσο αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους και πλαισιώνεται από συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και υγειονομικούς όρους. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών ενώ απαγορεύεται η αναπαραγωγή μουσικής.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβασή τους στις επιχειρήσεις εστίασης οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, κάνοντας χρήση του κωδικού 6.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ προβλέπονται τα εξής σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης έως τις 10 Μαΐου:

-Λειτουργία μόνο των καταστημάτων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (takeaway), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργούν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (takeaway) και διανομής προϊόντων (delivery).

– Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν καθόλου είναι αυτές με ΚΑΔ 56.21 (για τροφοδοσία εκδηλώσεων – catering). Παραμένουν επίσης σε αναστολή δραστηριότητας τα κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπουάτ και χώροι δεξιώσεων.

Σε δηλώσεις του προ ημερών εν όψει του σημερινού ανοίγματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έσπευσε να επισημάνει τις δυσλειτουργίες του παραπάνω μοντέλου, σημειώνοντας πως το 20% των καταστημάτων εστίασης στη χώρα δεν έχει εξωτερικό χώρο που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγων των συγκεκριμένων ημερομηνιών που επανεκκινεί η εστίαση αλλά και των προβλημάτων που έχει ο κλάδος, καθώς 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Σημείωσε ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα ήταν καλό να απελευθερωθεί ο κλάδος -τουλάχιστον- στο ωράριο λειτουργίας «για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News