Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 12:53
BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: «Πρεμιέρα» μετά από 6 μήνες – Πώς και ποιοι ανοίγουν

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές

Εστίαση: «Πρεμιέρα» μετά από 6 μήνες – Πώς και ποιοι ανοίγουν

«Πρεμιέρα» μετά από έξι μήνες, κάνει αύριο, Δευτέρα του Πάσχα, η εστίαση, η οποία καλείται να «σπριντάρει», προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη «χασούρα» της πανδημικής κρίσης.

Ευχή όλων, μάλιστα, είναι αυτή την φορά η επανεκκίνηση του κλάδου να είναι οριστική και αμετάκλητη, και ότι δεν θα χρειαστεί και ένα τρίτο lockdown, το οποίο θα αποτελούσε οριστική «ταφόπλοκα» για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Φυσικά, η επανελειτουργία του κλάδου δεν είναι ούτε καθολική, ούτε πλήρης. Κι αυτό, διότι αφενός ισχύει μόνο για εστιατόρια – καφετέριες – μπαρ (όχι νυχτερινά κέντρα) και μόνο για τους εξωτερικούς χώρους (όχι ημιυπαίθριους ή εσωτερικούς).

Όσα καταστήματα, μάλιστα, δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με take away ή delivery. Για καφέ – εστιατόρια, τα οποία βρίσκονται σε κλειστικά εμπορικά κέντρα ή στοές, επίσης προβλέπεται η αποκλειστική λειτουργία με take away η delivery. 

Η επανεκκίνηση της εστίασης αφορά μόνο καθήμενους πελάτες, καθώς δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής. Οι πελάτες δε, θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, όταν κινούνται στους χώρους τους καταστήματος (π.χ. τουαλέτα).

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα, με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων να ορίζονται ως εξής:

  • όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση  ορίζεται στα 0,90 μ.
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. 
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. 

Όσον αφορά την χρήση του μπαρ, επιτρέπεται η τοποθέτηση σκαμπό ανά ζεύγη, σε απόσταση 1,5 μέτρου το κάθενα. 

Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 22.45. Όμως, θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία delivery και μετά την λήξη του ωραρίου. Για τη μετάβασή τους, οι πελάτες καλούνται να στέλνουν SMS στο 13033, κάνοντας χρήση του κωδικού 6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των νυχτερινών κέντρων, κλειστές θα παραμείνουν μουσικές σκηνές, μπουάτ, χώροι δεξιώσεων, καθώς και επιχειρήσεις για τροφοδοσία εκδηλώσεων – catering. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News