Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 10:16
BUSINESS & FINANCE

Ραμαζάνι: Είδος πολυτελείας για τους φτωχούς Μουσουλμάνους

Από τράπεζα τροφίμων το «ιφτάρ» στον Λίβανο

Ραμαζάνι: Είδος πολυτελείας για τους φτωχούς Μουσουλμάνους

Για τους απανταχού Μουσουλμάνους, αυτή η περίοδος είναι ιερή, καθώς εορτάζεται το Ραμαζάνι. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τους κατοίκους του Λιβάνου, μίας μουσουλμανικής χώρας της Μεσογείου με πληθυσμό 6,8 εκατ. κατοίκων.

Η καταρρέουσα οικονομία και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστήσει το Ραμαζάνι οικονομικά ασύμφορο για πολλές οικογένειες Μουσουλμάνων, οι οποίες ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς τις «τράπεζες» τροφίμων και τα δωρεά γεύματα.

Με τη δύση του ηλίου, συνήθως οι Μουσουλμάνοι κάθονται στο τραπέζι για το «ιφτάρ», το παραδοσιακό γεύμα, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά «καλουδιών», από ρύζι και κουνοπίδι έως μοσχαρίσιο κρέας και αρνί.

Όμως, φέτος η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με εκατοντάδες κατοίκους της Βηρυτού να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα δωρεάν γεύμα από τις δεκάδες «τράπεζες» τροφίμων.

Η λιβανέζικη λίρα έχει απολέσει το 90% της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, με τις τιμές των τροφίμων να εκτινάσσονται κατά 400% το ίδιο διάστημα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, με την πανδημία του κορωνοϊού και την «φονική» έκρηξη του 2020 στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας να καθιστούν την «εικόνα» της οικονομίας πιο μελανή από ποτέ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lebanese Food Bank, μία από τις πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, παραδίδει τουλάχιστον 5.000 γεύματα ημερησίως, μέσω των επτά σημείων διανομής που διαθέτει στη Βηρυτό. 

«Οι άνθρωποι έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο, όπου δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Μας ζητάνε φαγητό, ώστε τα παιδιά τους να μην πάνε νυστικά για ύπνο» λέει στο Bloomberg ένα από τα μέλη της οργάνωσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News