BUSINESS & FINANCE

Τι θα αντικαταστήσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πακέτο μέτρων 1,6 δισ. ευρώ μετά το Πάσχα

Τι θα αντικαταστήσει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Επτά δράσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά το Πάσχα, για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτό, θα αντικατασταθεί η χρηματοδότηση από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος.

Οι τέσσερις δράσεις θα υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ και θα φορούν την άμεση στήριξη της ρευστότητας σε κλάδους που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την πολύμηνη καραντίνα.

Εστίαση

Χρονολογικά, το πρώτο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί είναι η γνωστή επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα αναμένεται ν’ ανοίξει έως τις 10 Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία, σύμφωνα με πηγές τού υπουργείου Ανάπτυξης, την επόμενη Παρασκευή. Το ποσό τής ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί τού τζίρου τού 2019. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ. Το κριτήριο είναι η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Παιδότοποι – Γυμναστήρια – Δικηγόροι

Θα ακολουθήσουν τρία μικρότερα προγράμματα, επίσης μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δράση τής εστίασης. Η δημοσίευση της πρόσκλησης αναμένεται μετά τις 15 Μαΐου. Οι δράσεις θα αφορούν τους παιδότοπους, τα γυμναστήρια και τους δικηγόρους. Θα στοχεύουν στην χρηματοδότηση τού κεφαλαίου κίνησης και σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα τρία προγράμματα θα είναι περίπου 250 – 300 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός

Αρκετά αργότερα θα υλοποιηθεί (μέσω ΕΣΠΑ κι αυτό) το πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για τον Τουρισμό, το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να “τρέξει” στα τέλη Μαΐου ή – το πιθανότερο – στις αρχές Ιουνίου. Ο λόγος αυτής τής καθυστέρησης, όπως αναφέρουν πηγές τού υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στον τρόπο αποτύπωσης των οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων, που καθιστούν πολύπλοκη διαδικασία τον καθορισμό τού “κόφτη”.

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και τον Μάιο το μέτρο τής κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Ο προϋπολογισμός τής δράσης υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Πρόκειται, επί τής ουσίας, για το συμπληρωματικό μέτρο που θα έρθει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος τού λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, που δεν έχει καλυφθεί από τις υπόλοιπες δράσεις. Ο προϋπολογισμός τού προγράμματος υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί προς τα τέλη Μαΐου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News