ΟΙ ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Εστίαση: Χωρίς αποκλεισμούς -αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους- το άνοιγμα

Εστίαση: Χωρίς αποκλεισμούς -αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους- το άνοιγμα

Τη δυνατότητα να ανοίξουν όλα τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με λίγες μόνο εξαιρέσεις, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και ότι όλοι οι πελάτες θα είναι καθήμενοι δίνει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες αργά το βράδυ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους όρους βάσει των οποίων θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα η εστίαση.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται λύση στην ανησυχία που είχε προκληθεί αρχικά με τον αποκλεισμό ορισμένων καταστημάτων και κατά βάση όσων είχαν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04 (καφέ μπαρ). Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα μπορούν να διαθέτουν ποτά με take away ή delivery. Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης τη λειτουργία μόνο με take away και delivery των καταστημάτων εστίασης που βρίσκονται εντός κλειστών εμπορικών κέντρων, ενώ μόνο με αυτό τον τρόπο θα λειτουργούν και τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται και εντός στοών. 

Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν καθόλου είναι αυτές με ΚΑΔ 56.21 (για τροφοδοσία εκδηλώσεων – catering). Όσες υπάγονται σε ΚΑΔ 56.10 (εστιατόρια) και 56.30 (υπηρεσίες παροχής ποτών) και δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο για παροχή υπηρεσιών take away και delivery. Βεβαίως, παραμένουν σε αναστολή δραστηριότητας τα κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπουάτ και χώροι δεξιώσεων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπονται τα εξής σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης από τις 3 έως τις 10 Μαΐου:

–          Λειτουργία μόνο των καταστημάτων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής. 

–          Θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:

α) απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια,

β) τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι,

γ) υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες όταν οι δεύτεροι βρίσκονται στην αναμονή,

δ) σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα,

ε) τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά έως τις 22.45,

στ) οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων θα ορίζονται ως εξής:

i) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.,

ii) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και

iii) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ. και

στ) επιτρέπεται η χρήση του μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για την επόμενη δυάδα σκαμπό.

–          Η παροχή των υπηρεσιών delivery, take away και drive through επιτρέπεται και μετά τις 22.45. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News