BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Στάση» στο ανοδικό momentum – Σε limit down η Attica Bank

Συνέχισε τη διορθωτική κίνηση η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: «Στάση» στο ανοδικό momentum – Σε limit down η Attica Bank

Σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε πριν τις αργίες του Πάσχα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν κατάφερε να διατηρήσει έως τέλους το ανοδικό momentum, παρά τα αξιοσημείωτα στηρίγματα από Εθνική Τράπεζα, Alpha και Eurobank.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε αμετάβλητος στις 910,37 μονάδες, όσο δηλαδή έκλεισε και την Τετάρτη, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας, οι περισσότερες εκ των οποίων στο τελευταίο ημίωρο (σ.σ. από τις 17.00 και μετέπειτα).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 910,37 έως 919,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα -δεδομένων και των επικείμενων αργιών του Πάσχα- αγγίζοντας τα 73 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, παρότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρισκόταν σε θετικό έδαφος, λίγα λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης απώλεσε το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει από το νέο υψηλό 14 μηνών και να επιστρέψει στις αντιστάσεις των 910 μονάδων.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες, για ακόμη μία φορά, επιχείρησαν να δώσουν θετικό τόνο, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται στο +1,5% και τις 614 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου 2020. Βασικό στήριγμα αποτέλεσε η μετοχή της Εθνικής, η οποία «σκαρφάλωσε» στο +2% και τα 2,5 ευρώ, διευρύνοντας στο +12% τα σωρευτικά κέρδη του 2021. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μετοχή της Πειραιώς συνέχισε τη διορθωτική κίνηση (-11%), μετά τα εκρηκτικά κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία προήλθαν από την είσοδο του τίτλου στον δείκτη FTSE Global Small Cap. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Attica Bank τερμάτισε σε limit down (-30%), εξαιτίας της απόφασης για κρατικοποίηση του 25% έως 30% των μετοχών.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και σε διάφορους μεμονωμένους τίτλους του FTSE Large Cap (ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ), ενόσω οι επενδυτές επιχείρησαν να αποτιμήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, τα οποία -παρά την πανδημική κρίση- επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές σε αρκετές περιπτώσεις. 

Προς τις 948 μονάδες

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι διόλου απίθανο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να συνεχίσει περαιτέρω την ανοδική κίνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Ήδη, άλλωστε, ο ΓΔ. κινείται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020, επιβεβαιώνοντας ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν, τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο. 

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται ενδεχόμενες σποραδικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου ανοδικού story. 

Στο θετικό momentum συμβάλλουν, τέλος, και οι σημερινές αισιόδοξες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης Moody’s – Fitch, οι οποίοι προεξοφλούν δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, κυρίως για το 2022, χάρη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης και την επιτάχνυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο +2% η Alpha, διόρθωση 11% στην Πειραιώς

Επιστρέφοντας στις τραπεζικές διακυμάνσεις, πέραν του +2% της Εθνικής Τράπεζας, οι αγοραστές εστίασαν και στον τίτλο της Eurobank, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,9%, στον απόηχο της επιτυχημένης άντλησης 500 εκατ. ευρώ από την χθεσινή έκδοση του 6ετούς ομολόγου. 

Από την πλευρά της, αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 1,5% εμφάνισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχει παρουσιάσει συνολική άνοδο της τάξης του 36% εντός του 2021. Στον αντίποδα, η μετοχή της Attica Bank κατέρρευσε στο -30%, καθώς οι ζημιές – μαμούθ του 2020, ως απόρροια της τιτλοποίησης «Ωμέγα», καθιστούν απολύτως αναγκαία την είσοδο του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της Πειραιώς συνέχισε τη διορθωτική κίνηση, διολισθαίνοντας κατά 11% και τα 2,17 ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο καθοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί, μόλις η μετοχή κατέλθει του ορίου των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,93% 1,32 ευρώ
  • Attica Bank -29,9% 0,2005 ευρώ
  • Eurobank 1,55% 0,7858 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,05% 2,585 ευρώ
  • Πειραιώς -11,43% 2,17 ευρώ

Ισχυρές ρευστοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα «ηνία», καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές ισορρόπησαν την κατάσταση και μηδένισαν τα όποια ενδοσυνεδριακά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ διολίσθησε κατά 4,4% και έκλεισε στα 8,5 ευρώ (σ.σ. απόρροια της διένεξης με το δημόσιο).

Παράλληλα, η μετοχή της Ελλάκτωρ τερμάτισε στο -3,5% και το 1,35 ευρώ, εν όψει των διαδικασιών για την υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες κατά 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΛΠ, Viohalco και Lamda Development, ενώ η Aegean έκλεισε στο -1,7%.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη κατάφερε να παράσχει η μετοχή του Τιτάνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 2%. Κατά 1,6% αυξήθηκε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,3%. Τέλος, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξήθηκε κατά 1%.

Συνολικά, 66 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 47 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν σταθερές . Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,3 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα λειτουργήσει εκ νέου την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς μεσολαβούν οι αργίες της Μ. Παρασκευής, της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς (Τρίτη του Πάσχα). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News