BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες οδηγούν σε νέο υψηλό 14 μηνών

Στο +3% η μετοχή της Alpha

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες οδηγούν σε νέο υψηλό 14 μηνών

Σε νέο υψηλό 14 μηνών εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το αγοραστικο momentum, έχοντας ως μεγάλο στόχο την προσέγγιση των 948 μονάδων (σ.σ. υψηλό έξι ετών).

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης τoυ 0,67% και ενισχύεται στις 916,45 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 910,53 έως 917,47 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Οι τράπεζες είναι και πάλι σε θέση «πρωταγωνιστή», με τον κλαδικό δείκτη να βρίσκεται στο +1,5% και τις 616 μονάδες, χάρη στο +3% στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διασπάει και τις αντιστάσεις του 1,3 ευρώ, διευρύνοντας στο +36% τα σωρευτικά κέρδη του 2021. 

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και μεμονωμένοι τίτλοι στον FTSE Large Cap, με τους επενδυτές να αποτιμούν με θετικό πρόσημο τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, τα οποία -παρά την πανδημική κρίση- επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές σε αρκετές περιπτώσεις. 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι διόλου απίθανο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να συνεχίσει περαιτέρω την ανοδική κίνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Ήδη, άλλωστε, ο ΓΔ. κινείται σταθερά στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020, επιβεβαιώνοντας ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν, τουλάχιστον σε χρηματιστηριακό επίπεδο. 

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται ενδεχόμενες σποραδικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου ανοδικού story. 

Στο +3% η Alpha, συνεχίζεται η διόρθωση στην Πειραιώς

Επιστρέφοντας στις τραπεζικές διακυμάνσεις,, πέραν του +3% της Alpha Bank, οι αγοραστές εστιάζουν και στον τίτλο της Eurobank, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,6%, στον απόηχο της επιτυχημένης άντλησης 500 εκατ. ευρώ από την χθεσινή έκδοση του 6ετούς ομολόγου. 

Από την πλευρά της, κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Attica Bank, μετά το εντυπωσιακό +30% της Τετάρτης (σ.σ. χάρη στην τιτλοποίηση «Ωμέγα»), σήμερα υποχωρεί κατά σχεδον 15%. Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης.  

Την ίδια ώρα, ο τίτλος της Πειραιώς συνεχίζει τη διορθωτική κίνηση, διολισθαίνοντας κατά 8% και τα 2,25 ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο καθοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί, μόλις η μετοχή κατέλθει του ορίου των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,01% 1,334 ευρώ
  • Attica Bank -14,69% 0,244 ευρώ
  • Eurobank 1,63% 0,7864 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,42% 2,569 ευρώ
  • Πειραιώς -8,16% 2,25 ευρώ

Στο +2% η ΕΧΑΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι εξ αρχής οι απόλυτοι κυριάρχοι, ελέγχοντας πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Πέραν των τραπεζών, σημαντικά στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται κατά 2%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στο +1,40%, ενώ στο +1,35% κυμαίνονται τα κέρδη στη μετοχή της Jumbo. Στο +1% κινείται και η μετοχή των ΕΛΠΕ. Αντίθετα, μικρές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα λειτουργήσει εκ νέου την Τετάρτη του Πάσχα, καθώς μεσολαβούν οι αργίες της Μ. Παρασκευής, της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς (Τρίτη του Πάσχα). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News