BUSINESS & FINANCE

Attica Bank: Νέο επιχειρησιακό πλάνο με διπλασιασμό χρηματοδοτήσεων

Τα οικονομικά μεγέθη του 2020

Attica Bank: Νέο επιχειρησιακό πλάνο με διπλασιασμό χρηματοδοτήσεων

Στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Ενέργεια, Υποδομές εστιάζει η Attica Bank το επιχειρησιακό της πλάνο για την περίοδο 2021 – 2023, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χρηματοδοτήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. 

Η αναπτυξιακή στρατηγική της τράπεζας επαναπροσδιορίζεται μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της, η οποία όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της διοίκησης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020, «απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος -υψηλό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έκθεση άνω του 1 δισ. ευρώ στον ELA, και κεφαλαιακό έλλειμμα από το AQR/Stress Test 2015- ολοκληρώνει θετικά τη δύσκολη και πολυσύνθετη προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016».  

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα ανακοίνωσε την ένταξή της στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή II με νέα τιτλοποίηση συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Με την τιτλοποίηση που έχει την ονομασία «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαδοχικών τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, που πρώτη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 η Attica Bank.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και «Astir 1 και 2», τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Atiica Bank θα μειωθούν σε 8 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, μικρότερο δηλαδή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το senior τμήμα της τιτλοποίησης για την οποία η Τράπεζα θα ζητήσει την κρατική εγγύηση υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Έχοντας ολοκληρώσει την εξυγίανση του ισολογισμού της η Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να υποστηρίξει τη μεγέθυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.  

Για την περίοδο 2021-2023, η στρατηγική της Attica Bank συνοψίζεται στα εξής:

  • Στο διπλασιασμό του ενεργητικού της Τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος ενός έργου καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.
  • Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs.
  • Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η Τράπεζα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως η επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τις εταιρείες του Ομίλου Interamerican. 
  • Στον μηδενισμό των ΜΕΔ του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη ΜΕΔ σταθερά κάτω από 4%. 
  • Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας. Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες της για την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς τους πελάτες της υπηρεσιών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε η Τράπεζα να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια. Η πανδημία, έχει επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο της Attica Bank και στον τομέα αυτό, όπως αποδεικνύεται από την αυξημένη χρήση των ψηφιακών συναλλαγών. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την επάρκεια της υποδομής της Τράπεζας, η οποία αναπτύχθηκε συστηματικά από το τέλος του 2016, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της. 

Αύξηση μεγεθών: 

  • Η Attica Bank κατά τη διάρκεια του 2020 συνέχισε την προσπάθειά της για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Τράπεζα συμμετείχε ενεργά σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης με την εγγύηση κρατικών φορέων προς όφελος των πελατών της και παράλληλα αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 2,0 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,7% σε ετήσια βάση. Σημαντική αύξηση ύψους 12% παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2019 στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για τη χρήση ανήλθαν σε 322 εκατ. περίπου, εκ των οποίων 315,7 εκατ. αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και 6,4 εκατ. τη λιανική τραπεζική. Το μέσο ticket για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις ανήλθε σε 501,5 χιλ. και σε 9,2 χιλ. αντίστοιχα για τις χορηγήσεις ιδιωτών.

Βελτίωση κερδοφορίας

  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 κατά 15,6% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης. Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020. 
  • Τα έσοδα από προμήθειες για το 2020 ανήλθαν σε €12,7 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News