BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διορθωτικές κινήσεις με στήριγμα τις 900 μονάδες

Στο -3% ο ΟΛΠ, οπισθοχωρεί η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Διορθωτικές κινήσεις με στήριγμα τις 900 μονάδες

Σε «mood» διόρθωσης παραμένει -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες εντολές πώλησης, έχοντας ως βασικό στήριγμα το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,31% και υποχωρεί στις 900,58 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (903,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 897,35 έως 906,56 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που διαβιβάστηκε στη ΓΕΚ Τέρνα. 

Η ελληνική αγορά, παρά την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο ξεκίνημα της ημέρας, είναι σαφές ότι παραμένει σε τροχιά διόρθωσης, κάτι το οποίο διαφάνηκε έντονα κατά την χθεσινή συνεδρίαση, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υπαναχώρησε στις 900 μονάδες.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο momentum δύσκολα θα αλλάξει έως ότου οι επενδυτές ολοκληρώσουν την αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία, σε συνδυασμό με το πότε ακριβώς θα επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία, θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Άλλωστε, με τη Λεωφόρο Αθηνών να βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 14 μηνών, αρκετοί τίτλοι ήδη εμφανίζουν μια αγοραστική κόπωση, η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει μια «οπισθοχώρηση» του Γ.Δ., προτού επιστρέψουν εκ νέου οι αγοραστές. 

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η ανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά, με το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. 

«Είναι επομένως, πιθανό να υπάρξει εύλογη περίοδος περισυλλογής και αναστολής προς το παρόν σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, με το Γ.Δ. να κινείται σε μικρό εύρος και τις 900 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής. 

Διορθώνει η Πειραιώς, ανοδικά Eurobank – Attica

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός τομέας εμφανίζει οριακά κέρδη, κινούμενος στο +0,36% και τις 596 μονάδες, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 600 μονάδων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, ιδίως μετά τα σημαντικά κέρδη του Απριλίου (+8%).

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 8% και διολισθαίνει στα 2,4 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στον φρενήρη ρυθμό ανόδου των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια της επικείμενης εισόδου στον δείκτη FTSE Global Small Cap αλλά και της επιτυχημένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει συγκρατημένες απώλειες κατά 1,1%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη στο 1,25 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται ήπια κατά 1,5%, χάρη στην προσδοκία εισόδου στους δείκτης MSCI. Κέρδη της τάξης του 5% εμφανίζει και η Attica Bank, μετά την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων.

  • Alpha Bank -0,04% 1,2495 ευρώ
  • Attica Bank 4,77% 0,2305 ευρώ
  • Eurobank 1,54% 0,7768 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,16% 2,481 ευρώ
  • Πειραιώς -8,22% 2,478 ευρώ

Υπό πίεση η μετοχή του ΟΛΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν -έστω και οριακά- το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή του ΟΛΠ να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 3%. Απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ γύρω στο 1% – 1,5% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Jumbo, Viohalco και ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κοντά στο +1,5%. Στο +1% βρίσκεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία φαίνεται ότι σταθεροποιείται στα επίπεδα του 1,3 – 1,4 ευρώ, μετά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παραμένει στα επίπεδα των 9,85 ευρώ, στον απόηχο των συνεχιζόμενων μετοχικών αλλαγών. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 41 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 59 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 16 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News