BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Διορθώνει ο τίτλος της Πειραιώς, νέο πακέτο στη ΓΕΚ Τέρνα

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις λίγο πάνω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και διαμορφώνεται στις 904,74 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (903,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες -από 902,96 έως 905,03 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται στα 17 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που διαβιβάστηκε στη ΓΕΚ Τέρνα. 

Μετά την χθεσινή διόρθωση, η οποία επανέφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στα επίπεδα των 900 μονάδων, η ελληνική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αναμένοντας τους νεου παράγοντες, οι οποίοι θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Άλλωστε, με τη Λεωφόρο Αθηνών να βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 14 μηνών, αρκετοί τίτλοι εμφανίζουν μια αγοραστική κόπωση, η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει μια «οπισθοχώρηση» του Γ.Δ. έως ότου αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία.  

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η κίνηση προς τις 950 μονάδες είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά, με το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συνόλου των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. 

«Είναι επομένως, πιθανό να υπάρξει εύλογη περίοδος περισυλλογής και αναστολής προς το παρόν σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, με το Γ.Δ. να κινείται σε μικρό εύρος και τις 900 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής. 

Διορθώνει η Πειραιώς 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός τομέας εμφανίζει οριακές μεταβολές, κινούμενος στο -0,05% και τις 594 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εξάλλου, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, μετά τα σημαντικά κέρδη του Απριλίου (+8%).

Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 6% και τα 2,5 ευρώ, βάζοντας «φρένο» στον φρενήρη ρυθμό ανόδου των προηγούμενων ημερών, ως απόρροια της επικείμενης εισόδου στον δείκτη FTSE Global Small Cap. 

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται ήπια κατά 0,65%, χάρη στην προσδοκία εισόδου στους δείκτης MSCI. Κέρδη της τάξης του 5% εμφανίζει και η Attica Bank, μετά την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων.

  • Alpha Bank -0,08% 1,2495 ευρώ
  • Attica Bank 5% 0,231 ευρώ
  • Eurobank 0,63% 0,7698 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,36% 2,519 ευρώ
  • Πειραιώς -6% 2,538 ευρώ

Στηρίγματα από Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν «μοιρασμένο», εν μέσω και της ολοκλήρωσης της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κοντά στο +2%, ενώ κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Σαράντης, Τιτάνα και ΕΛΠΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παραμένει στα επίπεδα των 9,85 ευρώ, στον απόηχο των συνεχιζόμενων μετοχικών αλλαγών. 

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Jumbo διολισθαίνει κατά 2%, ενώ η μετοχή της Viohalco υποχωρεί κατά 1%, εν μέσω της πώλησης έως και 25 εκατ. μετοχών στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με στόχο την αύξηση των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (free float).

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 27 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ έξι μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,9 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News