BUSINESS & FINANCE

Πληρωμές για την προκαταβολή σύνταξης – Επιπλέον δικαιούχοι 

Πληρωμές για την προκαταβολή σύνταξης – Επιπλέον δικαιούχοι 

Από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και αύριο Μεγάλη Πέμπτη απόγευμα θα δουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι το ποσό της προκαταβολής σύνταξης, όσοι βέβαια είχαν υποβάλλει αίτηση έως και την 31η Μαρτίου. Οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν μόνο το ποσό των 360-384 ευρώ αλλά και τα αναδρομικά τα οποία αφορούν όλη την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως και την αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» σε περίπου 30.000 συνταξιούχους θα πιστωθεί σήμερα το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ για την προκαταβολή αλλά και τα αναδρομικά.

Επιπλέον δικαιούχοι για την προκαταβολή σύνταξης

Η τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας που αυξάνει το όριο των οφειλόμενων ποσών προς τα Ταμεία για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ξεμπλοκάρει και τις αιτήσεις που είχαν κοπεί στην διαδικασία της προκαταβολής σύνταξης λόγω οφειλών στα Ταμεία. Οι διατάξεις της τροπολογίας ορίζουν ότι τα οφειλόμενο προς τον e-ΕΦΚΑ ποσό από εισφορές των ασφαλισμένων για όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται συνολικά σε 20.000 ευρώ και ειδικά για τον ΟΓΑ σε 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» για άλλους 2.000 ασφαλισμένους που πλέον έχουν χαμηλότερο όριο οφειλών από το νέο πλαφόν ,ξεμπλοκάρει η διαδικασία και από σήμερα θα αρχίσουν να λαμβάνουν  και αυτοί οι συνταξιούχοι την προκαταβολή μαζί με τα αναδρομικά που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο.

Τώρα όσοι από αυτούς τους  συνταξιούχους δεν προχώρησαν στην αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα δηλαδή έως και τις 31 Μαρτίου λόγω των οφειλών τους, θα υπάρξει νέα ημερομηνία για αιτήσεις για την προκαταβολή. Όπως ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στο «MR» οι συνταξιούχοι αυτοί που έχουν οφειλές κάτω από τα νέα όρια που ορίστηκαν με την τροπολογία θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις το επόμενο διάστημα και να ενταχθούν σε μελλοντικές πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης.

Από τα τέλη Μάϊου και μετά το δεύτερο κύμα θα αφορά την πληρωμή των νέων συνταξιούχων πουέχουν υποβάλλει και θα υποβάλλουν αίτημασυνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και μετά. Οι ασφαλισμένοι αυτοί ταυτόχρονα με την υποβολή τηςαίτησης συνταξιοδότησής τους στην «ΗλεκτρονικήΥπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολήσύνταξης». Για αυτούς τους ασφαλισμένους προφανώς, δεν υπάρχει καμία προθεσμία υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης ενώ θα πληρώνονται το ποσό τηςεθνικής σύνταξης τον επόμενο μήνα από την αίτηση τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News