Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 20:32
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικές τράπεζες «κλείνουν την πόρτα» στο σχέδιο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

Τουρκικές τράπεζες «κλείνουν την πόρτα» στο σχέδιο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας εμφανίζονται απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο σχέδιο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης του Τούρκου προέδου, Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών, αλλά και επενδυτικών κινδύνων που ελλοχεύουν πίσω από αυτό το τεράστιο κατασκευαστικό έργο, όπως ανέφεραν τέσσερα κορυφαία τραπεζικά στελέχη στο Reuters.

Δύο εκ των πηγών ανέφεραν ότι ένα παγκόσμιο σύμφωνο αειφορίας που έχουν υπογράψει έξι από τις κορυφαίες τράπεζες της Τουρκίας λειτουργεί ως τροχοπέδη στην χρηματοδότηση της Διώρυγας.

Η κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει τον Ιούνιο την κατασκευή της Διώρυγας, η οποία θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο προς τα βόρεια με τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς τα νότια, διασχίζοντας 45 χλμ. μία περιοχή με έλη, αγροκτήματα και πόλεις στο δυτικό άκρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν λέει ότι το κανάλι θα προστατεύσει το Στενό του Βοσπόρου, το οποίο διασχίζει την καρδιά της Κωνσταντινούπολης, εκτρέποντας την κίνηση.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μηχανικοί και, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, οι περισσότεροι πολίτες, αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο για περιβαλλοντικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα και πλουτοπαραγωγικές πηγές που τροφοδοτούν σχεδόν το ένα τρίτο του γλυκού νερού της πόλης. 

Ανησυχίες έχει εκδηλώσει και η Ρωσία, καθώς η διώρυγα θα ανοίξει ένα δεύτερο πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο φιλοξενεί έναν ρωσικό ναυτικό στόλο.

Έξι τουρκικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Garanti Bank, Is Bank και Yapi Kredi, υπέγραψαν το πλαίσιο των Αρχών για την Υπεύθυνη Τραπεζική που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους υπογράφοντες να αποφύγουν να βλάψουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το 2019, η τιμή της διώρυγας είχε εκτιμηθεί σε 75 εκατ. λίρες – ή 13 δισ. δολάρια τότε – σε μια κυβερνητική έκθεση.

Ωστόσο, η απροθυμία κάποιων πιστωτικών ομίλων της Τουρκίας να χρηματοδοτήσουν το έργο καθιστά πιο πιθανό η κρατική και ξένη χρηματοδότηση να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Ερντογάν.

Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το έργο «σίγουρα» θα προσελκύσει επενδυτές και πιστωτές όταν γίνουν σύντομα διαγωνισμοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News