BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η Πειραιώς «κρατάει» ζωντανή την ανοδική κίνηση

Διψήφια κέρδη για τον τραπεζικό τίτλο

Χρηματιστήριο: Η Πειραιώς «κρατάει» ζωντανή την ανοδική κίνηση

Μικρά κέρδη εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σταθερά άνω των 910 μονάδων, χάρη στα ισχυρά στηρίγματα από τη μετοχή της Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,33% και ενισχύεται στις 916,07 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (913,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 910,84 έως 918,95 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η ελληνική αγορά, μετά την χθεσινή πειστική ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, δείχνει να κατεβάζει σήμερα ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων. Άλλωστε, η Λ. Αθηνών βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 14 μηνών, έχοντας ως επόμενο στόχο τις 948 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Η πρόσφατη αναβάθμιση – έκπληξη από την Standard & Poor’s, η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην Πειραιώς, καθώς και οι προσδοκίες για μια θετική τουριστική σεζόν, φαίνεται ότι έχουν «καλλιεργήσει» όλες τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση του αγοραστικού momentum. 

«Η αναβάθμιση του S&P μάς φέρνει όλο και πιο κοντά σε επενδύσιμο προορισμό με τις προοπτικές πλέον να δείχνουν θετικές για τους περισσότερους. Οι μείωση στους φόρους θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με όλους να περιμένουν η ανάπτυξη να πιάσει υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε «bull market» (σ.σ. αγορά ταύρων), η ανοδική κίνηση συχνά διακόπτεται από σύντομες στιγμές διόρθωσης, οι οποίες αποτελούν δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. 

Αυτή την στιγμή, σε κάθε περίπτωση, οι κλάδοι που δείχνει ότι συνεχίζουν να
υπεραποδίδουν είναι η πληροφορική, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά η αυξημένη ρευστότητα οδηγεί τα διαθέσιμα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα ακόμη και «ξεχασμένοι» τίτλοι. 

Διψήφια κέρδη για την Πειραιώς

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σταθερά άνω του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδων, καταγράφοντας προς ώρας οριακές διακυμάνσεις. Άλλωστε, από τις αρχές του 2021 η σωρευτική άνοδος ξεπερνάει το 16%, ενώ μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες αγγίζει το 12%.

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά το limit up της Δευτέρας, παραμένει σε διψήφια κέρδη, δείγμα της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, η οποία αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ΑΜΚ. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο τίτλος ενισχύεται αυτή την στιγμή κατά 10% και διαπραγματεύεται στα 2,85 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank διορθώνει ήπια κατά 0,4%, μετά το συνολικό +34% από τις αρχές του νέου έτους. Από την πλευρά τους, Eurobank και Εθνική Τράπεζα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, χωρίς ουσιώδεις διακυμάνσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,43% 1,2745 ευρώ
  • Attica Bank -0,87% 0,228 ευρώ
  • Eurobank 0,1% 0,7772 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,58 ευρώ
  • Πειραιώς 10,29% 2,852 ευρώ

Επιμένουν οι πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν -έστω και οριακά- ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών, με τη μετοχή της Fourlis να ξεχωρίζει και να βρίσκεται στο +2,17%. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Lamda Development.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ συνεχίζει σε αρνητικά επίπεδα, υποχωρώντας κατά 3,7%, εν όψει της ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διολισθαίνει κατά 1,1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,5 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News