Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 15:20
BUSINESS & FINANCE

Ο φόβος της πανδημίας «έκοψε» κατανάλωση 3 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο

Στα 30,2 δισ. ευρώ η καταναλωτική δαπάνη

Ο φόβος της πανδημίας «έκοψε» κατανάλωση 3 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο

Κατά 3 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε η ιδιωτική κατανάλωση το τέταρτο τρίμηνο, δείγμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, καθώς ο φόβος και τα διαδοχικά lockdowns κατέστησαν τους Έλληνες πολίτες αρκετά πιο φειδωλούς με τα χρήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων περιορίστηκε κατά 8,9% στα 30,2 δισ. ευρώ από 33,2 δισ. ευρώ το 2019.

Ο φόβος της πανδημίας «έκοψε» κατανάλωση 3 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο-1

Την ίδια ώρα, όμως, η συγκράτηση των δαπανών είχε θετικό αποτύπωμα τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών, με το ποσοστό αποταμίευσης -ακαθάριστη αποταμίευση προς ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημο- να διαμορφώνεται στο +1,7% στο δ’ τρίμηνο του 2020 από -8,7% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο φόβος της πανδημίας «έκοψε» κατανάλωση 3 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο-2

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 741 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα να εκτινάσσεται σε 162,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 127,3 δισ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά τα νοικοκυριά.

Στο 12μηνο του lockdown δε, η αύξηση των αποταμιεύσεων για τα ελληνικά νοικοκυριά άγγιξε τα 12 δισ. ευρώ και το ερώτημα που πλέον ανακύπτει, είναι αν αυτά τα χρήματα, τα οποία αποκτήθηκαν εν μέσω καραντίνας, θα επιστρέψουν στην αγορά -στηρίζοντας την πορεία ανάκαμψης- ή θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς δημόσιο και τράπεζες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News