Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 16:25
BUSINESS & FINANCE

Η χώρα με τα λιγότερα χαρτονομίσματα παγκοσμίως

Αντιστοιχούν μόλις στο 3% έως 4% των καθημερινών συναλλαγών

Η χώρα με τα λιγότερα χαρτονομίσματα παγκοσμίως

Βήματα για την περαιτέρω μείωση της χρήσης χαρτονομισμάτων και κερμάτων λαμβάνει η Νορβηγία, η οποία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος. Ή αν προτιμάτε διαφορετικά, η χώρα με τη μικρότερη χρήση πραγματικού χρήματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα και να εξετάσει την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος.

Τα επόμενα δύο χρόνια, όπως εξήγησε, η κεντρική τράπεζα θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα, αναζητώντας τα κατάλληλα εργαλεία για την αποτελεσματική και επιτυχή καθιέρωση ενός ψηφιακού νομίσματος.

Όμως, η συγκεκριμένη εργασία δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, καθώς έχει ήδη προηγηθεί μελέτη τεσσάρων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν πλέον ευρεία απήχηση παγκοσμίως, το εν λόγω νόμισμα, αν και ψηφιακό, θα ελέγχεται πλήρως από την κεντρική τράπεζα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για κρατικά ηλεκτρονικά νομίσματα έχουν αναλάβει κι άλλες χώρες, όπως η γειτονική Σουηδία, η μακρινή Κίνα κ.α.

Σήμερα, στη Νορβηγία, μόλις το 3% έως 4% των ημερήσιων συναλλαγών πραγματοποιείται με χαρτονομίσματα ή κέρματα, με τη χώρα να διαθέτει το μικρότερο ποσοστό διεθνώς.

Ενδεικτικά, στη Σουηδία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 9%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 23%, στις ΗΠΑ στο 28% και στην Ιαπωνία στο 54%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News