BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι» – Ράλι για Alpha, Ελλάκτωρ

Προς τις 600 μονάδες οι τράπεζες, στις 889 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι» – Ράλι για Alpha, Ελλάκτωρ

Με πατημένο το «γκάζι» συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφήνει στο παρελθόν τη διόρθωση και «φλερτάρει» με την ανάκτηση των 890 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τους τίτλους των Πειραιώς, Ελλάκτωρ

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,60% και διαμορφώνεται στις 889,40 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (875,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες -από 878,43 έως 894,1 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 41 εκατ. ευρώ έως τη 1.50 το μεσημέρι.

Ο κινητήριος μοχλός της Λεωφόρου Αθηνών συνίσταται στην εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς, καθώς η υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού από τους ξένους επενδυτές έχει συμβάλει στην αισθητή βελτίωση του κλίματος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο του κλάδου.

Η διαδικασία της ΑΜΚ θα «κλείσει» τυπικά αύριο, Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί και η Εγχώρια Προσφορά, η οποία έχει οριστεί στο 15% των συνολικών 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών. Αυτό που μένει να καθοριστει πλέον είναι το ακριβές ποσό που θα αντληθεί, με το εύρος τιμής διάθεσης να κυμαίνεται από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, «θερμή» είναι η υποδοχή του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, η οποία έχει «βγει» στις αγορές, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης 5ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οριστικοποιηθεί κάτω της αρχικής τιμολόγησης του 2,5%. 

Σήμερα, στο μεταξύ, θα διεξαχθεί και η έκτακτη επαναληπτική Γενική Συνέλευση για την προτεινόμενη ΑΜΚ, υψους 120 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά των Ολλανδών του Reggeborgh, μάλιστα, επικρατεί αισιοδοξία ότι η πρόταση για την ΑΜΚ θα εγκριθεί. 

Περαιτέρω ώθηση στο αγοραστικό κλίμα παρέχεται από το σχέδιο ελαφρύνσεων, το οποίο ανακοίνωσε το πρωί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου και επέκταση των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές. Κι όλα αυτά, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η εστίαση θα επανεκκινήσει στις 3 Μαΐου και ο τουρισμός στις 15 Μαΐου.

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, η υπερκάλυψη της ζήτησης για την ΑΜΚ της Πειραιώς παρέχει σημαντικά στηρίγματα στον δείκτη, ο οποίος καταγράφει άνοδο κατά 3,4% και ενισχύεται στις 596 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει νέο ράλι της τάξης του 5,5%, με αποτέλεσμα να «σκαρφαλώνει» άνω του 2 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο +3,4%. Η Eurobank δε, ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, επιχειρώντας να ανακτήσει το σημείο του 0,8 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημειώνει κέρδη περίπου 2%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά την υλοποίηση του reverse split (16/4). Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή θα εισέλθει σε σταθερά ανοδική τάση, αμέσως μόλις εισαχθούν οι νέες μετοχές της ΑΜΚ.

  • Alpha Bank 5,54% 1,2004 ευρώ
  • Attica Bank 2,88% 0,2145 ευρώ
  • Eurobank 1,78% 0,7898 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,44% 2,587 ευρώ
  • Πειραιώς 2,23% 1,83 ευρώ

Στο +5% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με την Ελλάκτωρ να «πρωταγωνιστεί» και να εκτινάσσεται στο 5% εν μέσω των υψηλών προσδοκιών για έγκριση της ΑΜΚ. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Mytilineos κινείται ανοδικά κατά 1,70% εν όψει και των επίσημων ανακοινώσεων για το «πράσινο» ομόλογο, ενώ η μετοχή του Τιτάνα βρίσκεται στο +3% και η μετοχή της Viohalco στο +2,7%. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Aegean – ΟΠΑΠ, οι οποίες ενισχύονται άνω του 2%.

Στον αντίποδα, υπό καθεστώς ρευστοποιήσεων παραμένει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διολισθαίνει κατά 2,6%, στον απόηχο του χθεσινού πακέτου, με πωλητή τον Γιώργο Περιστέρη και αγοραστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατά 1% υποχωρεί και η μετοχή του ΟΛΠ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 80 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News