BUSINESS & FINANCE

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες από τον φόρο

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες από τον φόρο

Μία απλή εξωδικαστική ειδοποίηση προς τον μισθωτή, για τα οφειλόμενα μισθώματα, θα είναι αρκετή φέτος για να απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης τού ακινήτου από τη φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων. Αυτό σημαίνει ότι απλοποιείται η διαδικασία για τους εκμισθωτές, οι οποίοι, έως τώρα, ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίζουν βεβαίωση κατάθεσης δικαστικής αγωγής κατά τού μισθωτή, προκειμένου να μην φορολογηθούν για ανύπαρκτα έσοδα.

Η απόφαση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία τού υπουργείου Οικονομικών, κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και λόγω των ειδικότερων μέτρων που τηρούνται για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις των πολιτών και της πιθανής αδυναμίας προσκόμισης των δικαστικών αποφάσεων και άσκησης αγωγής.

Προβλέπεται λοιπόν στην τροπολογία, ότι για το φορολογικό έτος 2020, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Σε περίπτωση κοινοποίησης οποιουδήποτε εξωδίκου, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 (δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι τού 2021), να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα φορολογίας για τα ενοίκια είναι

  • 15% μέχρι ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ
  • 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ

Στην περίπτωση που τα οριζόμενα στην απόφαση δεν προσκομιστούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News