ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Άναψε «πράσινο» για το ΣΔΙΤ 118 εκατ. ευρώ στα απορρίμματα

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του μεγαλύτερου σχεδιαζόμενου έργου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα

Άναψε «πράσινο» για το ΣΔΙΤ 118 εκατ. ευρώ στα απορρίμματα

Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την υλοποίηση, ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του μεγαλύτερου σχεδιαζόμενου έργου στη διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, της οποίας τους περιβαλλοντικούς όρους ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Η εγκατάσταση, που έχει ως φορέα τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, θα εξυπηρετεί 10 Δήμους που παράγουν το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης και θα αποτελείται από:

-μονάδα επεξεργασίας μέγιστης ετήσιας δυναμικότητας 276.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), δηλαδή αυτών που παράγουν, κατά βάση, τα νοικοκυριά. Οι πραγματικές ετήσιες εισροές αποβλήτων στην μονάδα τοποθετούνται σε 262.700 τόνους.

-μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)-δηλαδή απόβλητων της κουζίνας και του κήπου- ετήσιας δυναμικότητας 35.000 τόνων

-τμήμα Αξιοποίησης Βιοαερίου, που θα αξιοποιεί το παραγόμενο βιοαέριο από το τμήμα αναερόβιας χώνευσης της ΜΕΒΑ για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της μονάδας επεξεργασίας.

-τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές και συνοδά έργα, όπως εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (ΕΕΥΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), το έργο χωροθετείται πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε απόσταση περίπου 2,8 χλμ. νοτιο-ανατολικά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στη Δημοτική Ενότητα Λαχανά του ΔήμουΛαγκαδά σε έκταση 300 στρεμμάτων.

Οι εγγύτεροι οικισμοί στη θέση είναι το Εξαμίλι και η Άσσηρος, ενώ το έργο θα παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας από προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, βιοαέριο από τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης και κομπόστ τύπου Α.

Το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου, όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός-ενδεχομένως τους επόμενους μήνες- θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ. Υπολογίζεται ότι πόροι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ του έργου θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια, με τη δημοπράτηση του ΣΔΙΤ να εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από τις τεχνικές εταιρείες της χώρας.

Το ΣΔΙΤ ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2019, η Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Κατά της βεβαίωσης χωροθέτησης των εγκαταστάσεων, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει εκδικαστεί, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News