Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 21:22
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοοικονομικά κίνητρα μέσω των sustainability linked δανείων

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοοικονομικά κίνητρα μέσω των sustainability linked δανείων

Χρηματοοικονομικά κίνητρα, δηλαδή ανταγωνιστικό επιτόκιο ή περισσότερο ευέλικτους όρους, παρέχει η τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των sustainability linked δανείων, που στοχεύουν στη χορήγηση στοχευμένων χρηματοδοτήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των και των στόχων που έχουν θέσει σε θέματα περιβάλλοντος (Ε), κοινωνίας (S) και εσωτερικής διακυβέρνησης (G).

Αυτό επεσήμανε η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς κα Ελένη Βρεττού κατά την ομιλία της στο 11ο Αnnual Capital Link Sustainability Forum, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα προωθεί έμπρακτα την Υπεύθυνη Τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως εξήγησε, «sustainability linked δάνειο δεν είναι μόνο τα δάνεια που έχουν σκοπό τη μείωση ρύπων ή την πράσινη μετάβαση. Είναι και χρηματοδοτήσεις γενικού σκοπού που όμως προσβλέπουν στην υιοθέτηση εφαρμογών καλύτερης εταιρικής διακυβέρνησης, όπως π.χ. ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στη διοίκηση της εταιρείας ή δείκτες κοινωνικής ευθύνης». Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με ESG κριτήρια την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Matrix Pack και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ άμεσα αναμένεται η ένταξη και άλλων πελατών στο προϊόν.

Επίσης, η τράπεζα έχει υιοθετήσει Σύστημα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών κινδύνων, δηλαδή μια ειδική μεθοδολογία εντοπισμού, αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και παρακολούθησης των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών.

Όπως επεσήμανε η κ. Βρεττού, οι αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής και του ESG δεν αποτελούν ακόμη «ένα προϊόν» ή ένα marketing εργαλείο. «Είναι βασικά ένας νέος τρόπος αξιολόγησης των επενδύσεων και των προσφερόμενων χρηματοδοτικών προϊόντων που νομοτελειακά στο μέλλον θα αποτελέσει μονόδρομο και το βασικό κριτήριο αξιολόγησης για το σύνολο του έργου μας που γίνεται επιτακτική ανάγκη όσο συνειδητοποιούμε όλοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Απλά η μετάβαση γίνεται σταδιακά προκειμένου να μπορέσουμε όλοι να εκπαιδευτούμε και να προσαρμοστούμε ομαλά».

Η τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε από το 2004 να προσφέρει προϊόντα στοχευμένα στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ ήταν η πρώτη τράπεζα που δημιούργησε εξειδικευμένες χρηματοδοτικές γραμμές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 28% της εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2019, στη διαδικασία για τη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής μαζί με άλλα 29 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του UNEP FI αποτέλεσε μια αυτονόητη επιλογή, σημείωσε η κ. Βρεττού «καθώς οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνεισφοράς και της υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς είναι θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας». 

Στις πρωτοβουλίες είναι και οι χρηματοδοτήσεις ακινήτων/real estate projects, όπως είναι το Ελληνικό ή χρηματοδοτήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων που γίνονται πλέον αυστηρά με κριτήρια «πράσινα» και τα νέα πρότυπα που εφαρμόζουν και διεθνείς οργανισμοί όπως η EBRD. Η τράπεζα σχεδιάζει προϊόντα καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον μέσω της Πειραιώς Leasing που υποστηρίζουν τις μετακινήσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων, παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης ή χρήσης ηλεκτροκίνητου οχήματος με leasing (ëv-lease), συμβάλλοντας ενεργά στη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών ρύπων

Στόχος της Τράπεζας είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυσή της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή μας στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διαμόρφωσαν τα Ηνωμένα Έθνη (SDGs) και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Για τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς, η Τράπεζα σκοπεύει να επεκταθεί και στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που ακόμη είναι υπό ανάπτυξη, όπως το καθαρό υδρογόνο. Ηδη έχει επενδύσει και εστιάσει στην ευφυή γεωργία, τη βελτιστοποίηση των υδάτινων πόρων, τις βιολογικές καλλιέργειες κλπ., εξετάζοντας παράλληλα και νέες δράσεις για εφαρμογή στη βιομηχανία.

Οι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο «ωριμότητας» σε σχέση με την κατανόηση, την αναγκαιότητα και την υιοθέτηση των αρχών του ESG στη λειτουργία τους και την εταιρική διακυβέρνησή τους. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες ή μεγάλες μη εισηγμένες επιχειρήσεις και ακόμη πιο έντονη στις μικρομεσαίες ή πολύ μικρές οικογενειακές εταιρείες που έχουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους και βλέπουν το ESG ως μια κοστοβόρα καινοτομία, ή ένα marketing εργαλείο των τραπεζών. Εκεί ο ρόλος της τράπεζας είναι ακριβώς αυτός να τους καθοδηγήσει και να τους συμβουλεύσει και να τους μεταφέρει την ασφάλεια ότι η μετάβαση όχι μόνον επιζήμια δε θα είναι για τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά είναι μονόδρομος.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News