Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Τρεις συμβουλές για όσους αναζητούν εργασία εν μέσω πανδημίας

Τρεις συμβουλές για όσους αναζητούν εργασία εν μέσω πανδημίας

Η εύρεση εργασίας θεωρείται από πολύ κόσμο ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες και σε ομαλές περιόδους, πολύ περισσότερο δε, στη σημερινή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της Παπαστράτος, κ.Σταύρος Δρακουλαράκος, έρχεται ωστόσο να βοηθήσει δίδοντας τρεις πολύτιμες συμβουλές μαζί και ένα link για θέσεις εργασίας στην Παπαστράτος δοκιμάζοντας και εμπράκτως αυτές τις συμβουλές. 

Αναφερόμενος στη μεταμόρφωση της ίδιας της εταιρείας του – μαζί με το προϊόν της και το επιχειρησιαμό μοντέλο της – στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, από μία καπνοβιομηχανία σε μία εταιρεία στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο κ.Δρακουλαράκος εξηγεί ότι για να το επιτύχει αυτό, αξιοποιεί τόσο τα υπάρχοντα ταλέντα της όσο και ταλαντούχους ανθρώπους εκτός επιχείρησης. Η Παπαστράτος προσφέρει σήμερα νέες θέσεις εργασίας στα τμήματα Finance – External Affairs – Commercial και ως εκ τούτου οι συμβουλές του κ.Δρακουλαράκου είναι και προς τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.

Εάν πάμε στο Google και αναζητήσουμε εργασία εν μέσω πανδημίας, λαμβάνουμε ένα σωρό αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά τίποτε δεν κάνει τη διαφορά. Με τη σκέψη ότι “θα έπρεπε να το περιμένω, η εύρεση εργασίας εν μέσω πανδημίας είναι ακόμη πιο δύσκολη απ΄ό,τι πριν από αυτήν”, εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Ο κ.Δρακουλαράκος διαφωνεί σθεναρά ως προς αυτό και εξηγεί ότι πάντα υπάρχει κάτι. “Η αγορά υποχωρεί, η οικονομία είναι εξασθενημένη, η αγορά μετοχών καταρρέει ή κινείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Δεν θα υπάρξει ποτέ η σωστή στιγμή για να αρχίσετε να ψάχνετε εργασία. Η σωστή στιγμή είναι εδώ και τώρα”.

Και δίνει τρεις συμβουλές:

1. Προβάλετε τον εαυτό σας

Συνήθως είναι το πιο δύσκολο μέρος, ενεργήστε σαν να βάζατε τον ίδιο τον εαυτό σας προς αναζήτηση στο Google. Αρκεί να κατεβάσετε μία ωραία φωτογραφία προφίλ στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης με την εξής σειρά προτεραιότητας Linkedin-Twitter-Facebook-Instagram. Στο Linkedin, ξεκινήστε από την αρχή μηδενίζοντας το προφίλ σας. Γράψε στην κατηγορία “Για Εσας” ένα κείμενο 30 λέξεων, επικαιροποιείστε τις κατηγορίες “Eμπειρία” και “Εκπαίδευση” και εν συνεχεία κοιτάξτε πώς ένα τρίτο πρόσωπο θα το διάβαζε μέσω κινητού και Διαδικτύου. Θα προσλαμβάνατε αυτό το άτομο;

2. Ενεργοποιείστε το δίκτυό σας

Αυτό δεν σημαίνει “θυμάμαι τον άλλον όταν τον έχω ανάγκη”. Ενεργοποιείστε το δίκτυό σας σημαίνει πρωτίστως ότι “είστε εδώ”, από ένα γειά έως παροχή βοήθειας. Βεβαίως αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά και αφιέρωση περισσότερο από το 80% του χρόνου σας στους άλλους, έτσι ώστε οι άλλοι να είναι διαθέσιμοι για εσάς στο 20% του χρόνου τους. Πρόκειται για μία καλή αναλογία. Επίσης, ο καθένας μας έχει ένα δίκτυο επαφών, αλλά ξεχνάμε ότι τα άτομα που είναι κοντά μας έχουν και αυτά το δικό τους δίκτυο επαφών που σημαίνει ότι μπορεί να το προσθέσουν στο δικό μας ούτως ώστε το δίκτυο επαφών μας να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Αναγνωρίστε ποιός είναι ποιός, ούτως ώστε να ξέρετε σε ποιόν θα απευθυνθείτε την κατάλληλη στιγμή. Και όταν το κάνετε και καταλήξετε σε μία επαφή του δικτύου σας για να μάθετε κάτι περισσότερο, να θεωρήσετε ότι βρίσκεστε στην αρχή της διαδικασίας αίτησης εργασίας, καθώς κανείς δεν ξέρει πόση επιρροή και τί γνωριμίες μπορεί να έχει ένα άτομο. Ακόμη μία συμβουλή: μοιραστείτε ορισμένα πράγματα για τον εαυτό σας, ενώ ρωτάτε για την εταιρεία, το προσωπικό και την κουλτούρα της. Η βασική ερώτηση δεν πρέπει να κάνετε είναι “πόσα πιστεύετε ότι πληρώνουν για αυτή τη θέση;”.

3. Προσαρμόστε το CV σας

Η αντίληψη ότι ένα βιογραφικό ταιριάζει για όλες τις θέσεις για τις οποίες κάνετε αίτηση καταλήγει σε αποτυχία. Οταν κάνεις αίτηση για μία θέση, αφιέρωσε χρόνο για να αναζητήσεις πληροφορίες, να εντοπίσεις ανθρώπους που ίσως να εργάζονται ήδη στην εταιρεία και εν συνεχεία προσάρμοσε το βιογραφικό σου, αντιμετώπισε αυτή τη θέση σαν να μην υπήρχε άλλη στον κόσμο και σαν να είναι η μοναδική που ταιριάζει σε σένα. Επίσης, όλοι έχουμε πολλά στοιχεία να δείξουμε για το ποιοί πραγματικά είμαστε ως άτομα και ως επαγγελματίες και πολλές φορές στην προσπάθειά μας να τα δείξουμε όλα – προσωπικότητα, εμπειρία, εκπαίδευση – μοιραζόμαστε πολλά. Συμβουλή μου είναι το αντίθετο, θα πρέπει το 99% των στοιχείων που συνοδεύουν την αίτηση και το βιογραφικό να είναι σημαντικά και σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση. Υπάρχει άπλετος χρόνος για να παρουσιάσετε όλα τα υπόλοιπα όταν περάσετε από το πρώτο στάδιο. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News