BUSINESS & FINANCE

Fitch: Με κόκκινα δάνεια στο 30% θα κλείσει το 2021 για τις τράπεζες

Fitch: Με κόκκινα δάνεια στο 30% θα κλείσει το 2021 για τις τράπεζες

Κάτω από τα επίπεδα του 30% εκτιμά η Fitch ότι θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα τέλη του 2021, από 36% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2020, εφόσον οι τράπεζες εφαρμόσουν τις τιτλοποιήσεις, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Ηρακλής.

Fitch: Με κόκκινα δάνεια στο 30% θα κλείσει το 2021 για τις τράπεζες-1

Πρόσθετες κινήσεις που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια και η πιθανή επέκταση του Ηρακλή θα επιταχύνουν περαιτέρω την αποκατάσταση της ποιότητας ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια, όπως σημειώνει ο οίκος.

Πάντως, επισημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να ρίξουν το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2022.

Παρά τις εμπροσθοβαρείς προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Fitch εκτιμά ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα παραμείνουν υψηλές το 2021 (στο 1,5%-1,7% των δανείων), λόγω των προσπαθειών των τραπεζών να επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.

Fitch: Με κόκκινα δάνεια στο 30% θα κλείσει το 2021 για τις τράπεζες-2

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες (μαζί με την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία) που έχουν κάνει μεγαλύτερη χρήση των προγραμμάτων μορατόριουμ και άρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη λήξη τους.

Fitch: Με κόκκινα δάνεια στο 30% θα κλείσει το 2021 για τις τράπεζες-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News