Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 19:49
ΗΠΑ

Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού

Πάουελ: Δεν θα επιτρέψουμε μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού

«Πολεμική» ανάμεσα στην πολιτική και στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η αύξηση του πληθωρισμού με σημείο αιχμής επιστολή που εστάλη από Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή τον προηγούμενο μήνα στον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. 

Ο πρόεδρος της Fed, ανταπαντά σε δική του επιστολή που έστειλε στις 8 Απριλίου στον Γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, ότι η αμερικανική οικονομία θα γνωρίσει προσωρινά «λίγο υψηλότερο» πληθωρισμό εφέτος, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές σε ορισμένους τομείς, όπως αναφέρεται σε αποκλειστικό τηλεγράφημα του Reuters. Αναφέρει δε, στην επιστολή ότι η Fed έχει δεσμευθεί να διατηρήσει εντός ορίων την όποια αύξηση των τιμών. 

«Δεν θέλουμε πληθωρισμό που να ξεπερνά κατά πολύ το 2% και για παρατεταμένο διάστημα», έγραψε ο Πάουελ στον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, απαντώντας σε επιστολή που είχε στείλει ο τελευταίος στις 24 Μαρτίου, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για αύξηση του πληθωρισμού και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed. «Θέλω να τονίσω ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο διπλό στόχο μας, δηλ. πλήρη ανάπτυξη της απασχόλησης και σταθερότητα των τιμών», επεσήμανε ο Πάουελ μεταξύ άλλων. 

Ο Σκοτ, παρότι δεν είναι μέλος της Επιτροής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας η οποία ασκεί άμεση εποπτεία στη Fed, απευθύνει εδώ και καιρό έντονη κριτική στον Πάουελ. Εχει προειδοποιήσει ότι τα χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed θα ωθήσουν σε άνοδο τις τιμές, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην επιστολή που έστειλε ο Γερουσιαστής στον Πάουελ, ανέφερε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια για αύξηση του πληθωρισμού που ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας συνεχίζει να αγνοεί. Ζήτησε δε, από τον Πάουελ να ανταποκριθεί στην απειλή αυτή και να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο ικανό να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού και να προστατεύσει τα νοικοκυριά. 
   
Από την πλευρά του, ο Πάουελ υποστηρίζει ότι ο χαμηλός πληθωρισμός περιορίζει την ικανότητα της Φέντεραλ Ριζέρβ να αντιμετωπίζει οικονομικά σοκ με χαλαρή νομισματική πολιτική και τώρα, μετά από μία δεκαετία υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, η Fed στοχεύει σε έναν πληθωρισμό ελαφρώς πάνω από το 2%. «Εχουμε μάθει καλά το μάθημά μας από την εμπειρία του υψηλού πληθωρισμού που βιώσαμε τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Δεν περιμένουμε πληθωριστικές πιέσεις αυτού του μεγέθους, όμως και πάλι έχουμε τα εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», γράφει ο Πάουελ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News