Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 14:31
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε ποιες επιχειρήσεις «τσίμπησε» η ζήτηση για δάνεια

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το α' τρίμηνο

Σε ποιες επιχειρήσεις «τσίμπησε» η ζήτηση για δάνεια

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το α’ τρίμηνο του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021.

Η συνολική ζήτηση δανείων, την ίδια ώρα, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη, αν και η ζήτηση των δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε μερική αύξηση, κυρίως λόγω της αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών για δημιουργία αποθεμάτων και κεφαλαίου κίνησης. 

Το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή το β’ τρίμηνο, η συνολική ζήτηση τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και των βραχυπρόθεσμων δανείων αναμένεται να καταγράψει μικρή άνοδο.

Σε ποιες επιχειρήσεις «τσίμπησε» η ζήτηση για δάνεια-1

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

Η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για τα καταναλωτικά αυξήθηκε ως ένα βαθμό σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Η ζήτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για το β΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν επίσης αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2021. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News