Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 14:17
BUSINESS & FINANCE

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων από τον Ιούνιο

Θα εκτελούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα με έναρξη από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων από τον Ιούνιο

Tην προκήρυξη νέας επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη συνάντησή του με υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη στο Διοικητήριο της πόλης.

«Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν θεωρούμε ότι Ελλάδα είναι μόνο Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος και των Βαλκανίων δικαιούται να έχει κομβικό ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτή τη στιγμή, ίναι ήδη δρομολογημένη η γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το βορειοανατολικό Αιγαίο και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την προκήρυξη μιας νέας επιδοτούμενης γραμμής που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, διευκρινίζοντας πως θα εκτελούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα με έναρξη από 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Επομένως, πρόσθεσε, «οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος θα έχουν απευθείας πρόσβαση προς τις Σποράδες με ένα γρήγορο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο και με αυτό τον τρόπο επικυρώνεται ο κεντρικός ρόλος που μπορεί να παίξει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ακτοπλοϊκών συνδέσεων».

«Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον» για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της χώρας σημείωσε πως ήδη είναι σε εξέλιξη τρεις διεθνείς διαγωνισμοί αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και εξωχώριους επενδυτικούς ομίλους γεγονός που – όπως παραατήρησε – «πιστοποιεί και την ορθότητα της πολιτικής μας επιλογής για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας αλλά και γενικότερα την αναβάθμιση και τις δυνατότητες αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. «Ήδη η πρώτη φάση των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι στο τελευταίο στάδιο ανάδειξης αναδόχου, επομένως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όχι μόνο εμπορευματικό κόμβο των Βαλκανίων αλλά και συνολικά της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και βεβαίως είναι αντιληπτό ότι τα οφέλη τόσο για την τοπική οικονομία, τοπική απασχόληση αλλά και συνολικά για την εθνική μας οικονομία θα είναι πάρα πολλά» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει και θα επεκταθεί περαιτέρω με την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες. Επισήμανε ακόμη πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η αναβάθμιση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό βαθμό με το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα υψηλό τόσο για το λιμάνι της Καβάλας όσο και της Αλεξανδρούπολης».

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, κάτι το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. «Θα αναδειχθεί έτσι σε έναν πραγματικό πυλώνα, έναν κόμβο ανάπτυξης που τόσο πολύ ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα» παρατήρησε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News