BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι πωλητές, δοκιμάζονται οι 870 μονάδες

Υπό πίεση Ελλάκτωρ, ΕΤΕ - Σε limit down η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι πωλητές, δοκιμάζονται οι 870 μονάδες

Τα στηρίγματα των 870 μονάδων δοκιμάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές δηλώνουν μη ικανοί να διατηρήσουν τις θετικές τάσεις που εμφανίστηκαν το πρωί στην ελληνική αγορά, δίνοντας συνέχεια στην χθεσινή ισχυρή διόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,64% και υποχωρεί στις 870,05 μονάδες, χάνοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 869,80 έως 883,09 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να επανέρχεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 47 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Η ελληνική αγορά, παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις και να στηρίξει τις αγοραστικές κινήσεις, φαίνεται ότι τελικά παραδίνεται εκ νέου στους πωλητές, οι οποίοι έχουν εκ νέου αναλάβει τα «ηνία» των συναλλαγών.

Οι 870 μονάδες, άλλωστε, αποτελούν το πρώτο σοβαρό «ανάχωμα» στην εν εξελίξει διορθωτική κίνηση, η οποία ήδη μετράει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις. Εφόσον χαθεί το συγκεκριμένο ορόσημο, τότε το επόμενο στήριγμα βρίσκεται στις 860 μονάδες.

Η τάση για διόρθωση, πάντως, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά επεκτείνεται και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τα εκτεταμένα κέρδη του α’ τριμήνου και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, φαίνεται ότι έχουν κατεβάσει ρυθμούς. Άλλωστε, η κατοχύρωση των κεκτημένων συνιστά ένδειξη υγείας για κάθε χρηματιστήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, μετά την σταθεροποιητική εκκίνηση, αυτή την στιγμή υποχωρεί κατά 1% και διολισθαίνει στις 437 μονάδες. Οι απώλειες δε, στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου υπερβαίνουν το 1,5%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικά, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν πτώση της τάξης των 150 μονάδων.

Κλειδωμένη σε limit down για την Πειραιώς

Στο καθοδικό momentum καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται «κλειδωμένη» σε limit down, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 30% και υποχωρώντας στα 2,3 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση δε, πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και η τράπεζα μεταβεί επιτέλους στη νέα «εποχή», παρά τη «θυσία» των παλαιών μετόχων, οι οποίοι είναι σαφές ότι θα ζημιωθούν απ’ όλη τη διαδικασία. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας πτώση κατά 0,9% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 554 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν τις 50 μονάδες. 

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο -2,6% και τα 2,4 ευρώ. Πτώση κατά 1% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank, ενώ αντίθετα, η μετοχή της Eurobank διατηρεί τις πρωινές αγοραστικές κινήσεις, κερδίζοντας σχεδόν 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,08% 1,0565 ευρώ
  • Attica Bank 0,73% 0,2065 ευρώ
  • Eurobank 1,48% 0,7408 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,61% 2,498 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -29,97% 2,346 ευρώ

Υπό πίεση η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατηρούν σαφές προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο «στόχαστρο» των ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά σχεδόν 3%.

Απώλειες άνω του 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Jumbo, Σαράντης, ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, αξιοσημείωτα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κοντά στο +2%. Οριακά κάτω του 1% κυμαίνεται η άνοδος για τις μετοχές των Motor Oil – Mytilineos.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται σε 58,2 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News