ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σανίδα σωτηρίας το «Γέφυρα» για τα δάνεια σε μορατόριουμ

Πάνω από 11.000 οι αιτήσεις στο Γέφυρα 2

Σανίδα σωτηρίας το «Γέφυρα» για τα δάνεια σε μορατόριουμ

Η συμπεριφορά των δανείων που βγήκαν από τα μορατόρια, η εφαρμογή του προγράμματος Γέφυρα 2 και η εξέλιξη του νέου πτωχευτικού κώδικα με έμφαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό κυριάρχησαν στις συζητήσεις των θεσμών με τους επικεφαλής CEO των τραπεζών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. 

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του Ηρακλή 2 που εγκρίθηκε από την Ε.Ε., καθώς και τα σχέδια για παροχή ρευστότητας στην οικονομία. 

Με βάση πληροφορίες του MoneyReview, στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου έχουν ενταχθεί ήδη πάνω από 11.000 επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επωφεληθεί προσεγγίζει έως και τις 100.000

Τα δύο προγράμματα Γέφυρα, δηλαδή το Γέφυρα 1 για την επιδότηση των δόσεων της πρώτης κατοικίας και το Γέφυρα 2 για την επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες δανειολήπτες αλλά και για τις τράπεζες, προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός δανείων που βγήκε από τα μορατόρια, να επανέλθει σταδιακά σε καθεστώς πλήρους αποπληρωμής της δόσης. Με βάση την εξέλιξη αυτών των δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με δηλώσεις στην «Καθημερινή της Κυριακής» του Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών κ. Μάριο Κουαλιαριέλλο, «τα δάνεια που ήταν σε μορατόριoυμ από τις ελληνικές τράπεζες το γ’ τρίμηνο 2020 ήταν 22,2 δισ. ευρώ και το δ΄ τρίμηνο μειώθηκαν στα 4,1 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά την συμπεριφορά αυτών των δανείων φαίνεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 32% από τα 22,2 δισ. ευρώ είναι στην κατηγορία 2, δηλαδή εμφανίζουν καθυστέρηση έως 3 μήνες και το ποσοστό της αθέτησης (δείκτης NPL) διαμορφώνεται στο 17,5%, ενώ σε ότι αφορά τα 4,1 δισ. ευρώ που ήταν με βάση τα στοιχεία τέλους 2020 τα υπόλοιπα των δανείων σε μορατόριουμ, το ποσοστό της αθέτησης διαμορφώνεται στο 7% και στο 27,9% είναι το ποσοστό εκείνων που είναι σε καθυστέρηση έως 3 μήνες. 

Σε ότι αφορά τα στοιχεία ανά τράπεζα, η Alpha Bank έχει εντάξει το 10% από τα 5,5 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ άλλο ένα 10% έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς της δόσης (step up) που έχει εφαρμόσει η τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η τράπεζα, το 63% των δανείων που είχαν πάρει αναστολή καταβολής δόσης εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο προσδιορίζεται στο 18%. Εως και τον Φεβρουάριο του 2021 το 86% των 5,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει σε αναστολή η Alpha Bank έχει επανέλθει σε καθεστώς εξυπηρέτησης, είτε μέσω κάποιας μορφής διευκόλυνσης είτε όχι. 

Τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνική τράπεζα από το σύνολο των 3,8 δισ. ευρώ των δανείων που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ, η συντριπτική πλειοψηφία των 3,6 δισ. ευρώ έληξε στα τέλη του 2020 και από αυτά το 20% έχει ήδη ή πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2. Επιπλέον η τράπεζα έχει εφαρμόσει πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς της δόσης στα προ covid επίπεδα για το 20% των δανείων που είχαν ενταχθεί σε μορατόριουμ, ενώ ένα ποσοστό 50% των αναστολών που είχαν δοθεί, αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων του χωρίς πρόσθετες διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής τράπεζας το ποσοστό των δανείων που χαρακτηρίζεται υψηλού ρίσκου περιορίζεται στο 10% των δανείων που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ.

Σε ότι αφορά στην Eurobank δείχνουν ότι από το σύνολο των 4,9 δισ. ευρώ που είχαν μπει σε μορατόριουμ στην Ελλάδα, έχουν ήδη λήξει τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να λήξουν εντός του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, σε ρίσκο εκτιμάται ότι θα βρεθεί το 20% των 4,9 δισ. ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 20% επωφελείται ή πρόκειται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2. Σε step up πρόγραμμα έχει ενταχθεί μόλις το 5%, ενώ το 42% έχει ξεκινήσει και αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του, χωρίς πρόσθετη στήριξη. 

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόριουμ δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ από τα οποία τον Μάρτιο του 2021 είναι ακόμη ενεργά 1,4 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχουν ενταχθεί δάνεια 500 εκατ. ευρώ, ενώ στο «Γέφυρα 2» και σε προγράμματα σταδιακής καταβολής δόσης εκτιμάται ότι θα ενταχθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% των δανείων σε αναστολή. Από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ ένα ποσοστό της τάξης του 5% (200 εκατ. ευρώ) έχει ήδη «κοκκινίσει», ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, το ύψος των νέων αθετήσεων εκτιμάται στο 15%, ήτοι στα 800 εκατ. ευρώ και το 45% εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποπληρωθεί κανονικά χωρίς να χρειαστεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα διευκόλυνσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News