BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,5% και «διαρροή» 1,1 δισ. ευρώ σε μία ημέρα

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,5% και «διαρροή» 1,1 δισ. ευρώ σε μία ημέρα

Με ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,5% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν μέσω των μαζικών ρευστοποιήσεων στις τράπεζες και τη μετοχή της Ελλάκτωρ- εμφάνισε τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 9 Φεβρουαρίου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εκτεταμένη πτώση της τάξης του 2,55% και διολίσθησε στις 875,76 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου- χάνοντας περίπου 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,63 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 23 μονάδες -από 873,34 έως 896,29 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 70 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές, μετά τις εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και την ανάκτηση των 900 μονάδων, φαίνεται ότι έδωσαν συνέχεια στη διόρθωση, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, καθώς η διάθεση για περαιτέρω αγορές έχει φθαρεί σημαντικά. Κάτι το οποίο, βέβαια, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και επομένως, δύσκολα θα αλλάξει το θετικό «story» της Λ. Αθηνών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σ’ όλες τις αγορές, κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με κέρδη άνω του 7%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έχει υπερ-αποδώσει και έναντι του MSCI Europe τόσο στο 12μηνο (+49% έναντι +34,4%) όσο κι από τις αρχές του 2021 (+11,9% έναντι +9,4%).

Σε limit down η Τρ. Πειραιώς

Στη σημερινή τάση για διόρθωση συνέβαλαν οι έντονες πιέσεις (-30%) στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες προήλθαν κατά κύριο λόγο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή επανήλθε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά την ολοκλήρωση του reverse split και εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η έκδοση του 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ, το συνολικό μέγεθος της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί δυνητικά έως και το 1,38 δισ. ευρώ (σ.σ. έναντι του αρχικού στόχου για ΑΜΚ περίπου 1 δισ. ευρώ).

Όλα αυτα είχαν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να συρρεύσουν μαζικά στην «πόρτα της εξόδου», με τη μετοχή να παραμένει «κλειδωμένη» σε limit down σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Πειραιώς, η συνδυασμένη προσφορά (Εγχώριοι και Ξένοι Επενδυτές) για την ΑΜΚ θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοικτό έως τις 23 Απριλίου.

Στις 860 οι πρώτες στηρίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, παρά την ισχυρή διόθρωση, το θετικό σενάριο για το Χ.Α. φαίνεται ότι προς το παρόν δεν αλλάζει, με τους επενδυτές να θεωρούν απολύτως φυσιολογική την εν εξελίξει κατοχύρωση, με τις 860 μονάδες να αποτελούν τις πρώτες σοβαρές στηρίξεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι 920 μονάδες συνιστούν τις βασικές αντιστάσεις, σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου. Τυχόν υπέρβασή τους θα προλειάνει το έδαφος για την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών (σ.σ. από το 2015).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, εξάλλου, εστιάζει και σε ακόμη δύο κυοφορούμενες ΑΜΚ, οι οποίες αφορούν τις Ελλάκτωρ και Aegean. Το αποτέλεσμά τους εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης τάσης της αγοράς.

Τράπεζες: Απώλειες 45 μονάδων σε δύο μέρες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως ήταν λογικό, επηρεάστηκε δυσμενώς από τις ευρείες απώλειες στην Τρ. Πειραιώς, με τον κλαδικό δείκτη να εμφανίζει εκτεταμένη πτώση της τάξης του 5,6% και να κατρακυλάει στις 559 μονάδες. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις, ο οι τράπεζες απώλεσαν περισσότερες από 45 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ειδικότερα, ακολούθησε τις απώλειες της Τρ. Πειραιώς, καθώς σημείωσε πτώση κατά 5,7%, διολισθαίνοντας στην τιμή των 2,56 ευρώ. Κατά 5,4% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στo 1,06 ευρώ. Η Eurobank, από την πλευρά της, τερμάτισε στο -4,6%, χάνοντας την «επαφή» με το 0,8 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,40% 1,068 ευρώ
  • Attica Bank -4,87% 0,205 ευρώ
  • Eurobank -4,58% 0,73 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,7% 2,565 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -29,97% 3,35 ευρώ

Στο –6% η Ελλάκτωρ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν σαφές προβάδισμα έναντι των πωλητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις ρευστοποιήσεις να εστιάζουν κυρίως στον τίτλο της Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά 6,1% εν μέσω του συνεχιζόμενου μετοχικού «πολέμου».

Απώλειες κατά 5% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή ης Aegean, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα (-4%) κυμάνθηκε η «βουτιά» για τη μετοχή της Fourlis. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Viohalco και Lamda Development έκλεισαν με πτώση άνω του 3%,  

Στον αντίποδα, μικρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1,5%. Σε θετικό έδαφος έκλεισε και η μετοχή της Jumbo, η οποία κέρδισε 1,2%, ενώ στο +0,5% τερμάτισε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Συνολικά, 16 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 92 μετοχές παρουσίασαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίστηκε σε 58,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News