BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Το καμπανάκι για διόρθωση και το ΧΑ

JP Morgan: Το καμπανάκι για διόρθωση και το ΧΑ

Προειδοποίηση για διόρθωση στα χρηματιστήρια εκδίδει η JP Morgan, καθώς ο S&P 500 κινείται σε ιστορικά υψηλά και απέχει μόλις 4-5% από την τιμή-στόχο που έχει εκδώσει ο επενδυτικός οίκος για τα τέλη του έτους.

«Δεν έχουμε δει μία διόρθωση 5-10% εδώ και καιρό, από τον Οκτώβριο, και το σήμα αγοράς που έδωσε ο δείκτης VIX μετά τη βουτιά των τελών του Ιανουαρίου έχει πλέον κάνει τον κύκλο του», επισημαίνει η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της JP Morgan, υπό τον Mislav Matejka.

JP Morgan: Το καμπανάκι για διόρθωση και το ΧΑ-1

Ο οίκος εντοπίζει τρεις τεχνικές ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το ράλι των αγορών έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολικό:

–          Οι δείκτες RSI είναι υπερ-αγορασμένοι και η αναλογία bull-bear (αισιόδοξων-απαισιόδοξων) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

–          Η αναλογία στις τιμές χρυσού-χαλκού υποχωρεί στα χαμηλά του εύρους κίνησης 10ετίας, μαρτυρώντας τον εφησυχασμό της αγοράς.

–          Πλησιάζουμε το Μάιο, που ιστορικά δεν είναι ένας καλός μήνας για να είναι long οι επενδυτές.

Αλλά και στο μέτωπο των θεμελιωδών στοιχείων, παρότι η JP Morgan θεωρεί ότι η συνολική εικόνα παραμένει υποστηρικτική, εντούτοις προειδοποιεί ότι το δολάριο ενδεχομένως να πιάνει «πάτο».

«Συνολικά, παρότι αναγνωρίζουμε ότι τεχνικά, υπάρχει η προοπτική μίας διόρθωσης, δεν θα μειώναμε την έκθεσή μας στις μετοχές σε ορίζοντα 6-9 μηνών, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε τις όποιες βουτιές σαν ευκαιρίες αγορών», τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan. Και ομολογούν πως είναι πιθανότερο να αυξήσουν τις τιμές-στόχους τους για τα τέλη του έτους, παρά να τις μειώσουν, καθώς θα περνά το καλοκαίρι.

JP Morgan: Το καμπανάκι για διόρθωση και το ΧΑ-2

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές που παρακολουθεί ο οίκος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με κέρδη 7,2%. Άλλωστε, το ΧΑ έχει υπερ-αποδώσει  έναντι του MSCI Europe τόσο στο 12μηνο (με κέρδη 49% έναντι 34,4% του πανευρωπαϊκού δείκτη) όσο και από τις αρχές του 2021 (με +11,9% έναντι 9,4%).

JP Morgan: Το καμπανάκι για διόρθωση και το ΧΑ-3

Οι αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν ότι οι εταιρείες του MSCI Greece θα εμφανίσουν αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 27,6% φέτος, έπειτα από μείωση 6,2% το 2020. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών ανά μετοχή αναμένεται να ισορροπήσουν κοντά στο 10% ετησίως (11,5% για το 2022 και 10,5% για το 2023).

Ο οίκος υπολογίζει το P/E των ελληνικών  μετοχών στο 68,9 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή των επόμενων 12 μηνών και την αντίστοιχη μερισματική απόδοση στο 1,3%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News