BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με την Τρ. Πειραιώς στο -30%

Στις 886 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με την Τρ. Πειραιώς στο -30%

Συνέχεια στη διόρθωση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο έντονες πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο και δη, από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατακρημνίζεται στο -30%.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,34% και διολισθαίνει στις 886,57 μονάδες, χάνοντας περίπου 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,63 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες -από 885,63 έως 896,29 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 7,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Μετά τις εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αλλά και την υπέρβαση των 900 μονάδων, θεωρείται λογικό η ελληνική αγορά να χρήζει μιας ανάπαυλας, με τους επενδυτές να βρίσκουν την ευκαιρία για κατοχύρωση των κεκτημένων.

Επανήλθε με -30% η Τρ. Πειραιώς

Στην τάση για διόρθωση συμβάλλουν και οι έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς. Η μετοχή επανήλθε σήμερα στο ταμπλό, μετά την ολοκλήρωση του reverse split και εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Η έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, θα γίνει με τιμή διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό μέγεθος της ΑΜΚ να διαμορφώνεται δυνητικά έως και το 1,38 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, η συνδυασμένη προσφορά (Εγχώριοι και Ξένοι Επενδυτές) θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, με το βιβλίο προσφορών να μένει ανοικτό έως τις 23 Απριλίου.

Στις 860 οι πρώτες στηρίξεις

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει σταδιακά και στις δύο επικείμενες ΑΜΚ σε Ελλάκτωρ και Aegean, οι οποίες επίσης αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το θετικό σενάριο για το Χ.Α. φαίνεται ότι προς το παρόν δεν αλλάζει, με τους επενδυτές να θεωρούν απολύτως φυσιολογική την εν εξελίξει διόρθωση, με τις 860 μονάδες να αποτελούν τις πρώτες σοβαρές στηρίξεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι 920 μονάδες συνιστούν τις βασικές αντιστάσεις, σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου. Τυχόν υπέρβασή τους θα προλειάνει το έδαφος για την προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών. 

Τραπεζικές πιέσεις

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, επηρεάζεται δυσμενώς από τις ευρείες απώλειες στην Τρ. Πειραιώς, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,5% και να διαμορφώνεται στις 583 μονάδες. Ο τζίρος δε, ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. 

Η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο -30% και τα 3,35 ευρώ, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται έως τουλάχιστον το τέλος της διαδικασίας της ΑΜΚ. Κατά 1,3% υποχωρεί και η Alpha Bank, ενώ πέριξ του 1% κυμαίνονται οι απώλειες για τις Eurobank – Εθνική Τράπεζα.

  • Alpha Bank -1,37% 1,11 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,2155 ευρώ
  • Eurobank -0,9% 0,785 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,07% 2,69 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -29,97% 3,35 ευρώ

Στο -3% η Ελλάκτωρ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν ένα σαφές προβάδισμα έναντι των πωλητών, με τις ρευστοποιήσεις να εστιάζουν κυρίως στον τίτλο της Ελλάκτωρ, η οποία χάνει περίπου 3%. Κατά σχεδόν 2% υποχωρεί και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ. 

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κοντά στο +2%. Κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News