BUSINESS & FINANCE

Ελληνική πατέντα κάνει ευκολότερη τη ζωή των ασθενών με Πάρκινσον

Tο PDMonitor επιτρέπει την άντληση δεδομένων ακριβείας για τους πάσχοντες από Πάρκινσον

Ελληνική πατέντα κάνει ευκολότερη τη ζωή των ασθενών με Πάρκινσον

Μία καινοτομία, που δεν εντοπίζεται εύκολα, διεθνώς, και αφορά την παρακολούθηση της νόσου Πάρκινσον έχει αναπτύξει η νεοφυής εταιρεία PD Neurotechnology. Πρόκειται για το PDMonitor, μια “made in Greece” ιατρική συσκευή που επιτρέπει την άντληση δεδομένων ακριβείας για την ασθένεια από την οποία υπολογίζεται ότι υποφέρουν περίπου 10 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο. Το PD Monitor επιτρέπει την αποστολή αναφορών στον επιβλέποντα ιατρό, επιτρέποντας την τροποποίηση της χορηγούμενης αγωγής, βάσει των αναγκών που ανακύπτουν. Καταγράφει τη συμπτωματολογία της νόσου Πάρκινσον και στηρίζεται σε φορέσιμους αισθητήρες (Wearables), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data analysis).

Όπως εξηγεί στο moneyreview, o ιδρυτής και business director της εταιρείας Νίκος Μόσχος, η έρευνα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης συσκευής ξεκίνησε το 2006 από τους καθηγητές Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δημήτρη Φωτιάδη και Σπύρο Κονιτσιώτη.

Η PD Neurotechnology ξεκίνησε την λειτουργία της το 2015, οπότε και δημιούργησε το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στα Γιάννενα, έχοντας αντλήσει τα τελευταία χρόνια 4 εκατ. ευρώ σε δύο διαφορετικούς γύρους χρηματοδότησης (1,2 εκατ. ευρώ και 2,8 εκατ. ευρώ), όπως και το ποσό του 1 εκατ. ευρώ μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν 80 γιατροί εξειδικευμένοι στη νόσο Πάρκινσον που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του PD Monitor, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί εφικτή η αποζημίωση της χρήσης της ιατρικής συσκευής από το σύστημα Υγείας.

Η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα είτε της αγοράς της συσκευής είτε της μίσθωσής της, ενώ στην Ελλάδα, το κόστος διάθεσής της  είναι σημαντικά χαμηλότερο, συγκριτικά με τις τιμές του τιμοκαταλόγου. Κι αυτό με στόχο η PD Neurotechnology να συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατόν στη βελτίωση της αντιμετώπισης της νόσου  στη χώρα μας, όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερις ασθενείς, ανά εβδομάδα, αποκτούν τη συσκευή της εταιρείας.

Η συσκευή, που αποτελείται από πέντε wearables, αποστέλλει στο ψηφιακό νέφος (cloud) το σύνολο των πληροφοριών (συμπτώματα, διατροφικές συνήθειες κτλ.) του ασθενούς, οι οποίες αξιοποιούνται από τον επιβλέποντα γιατρό. Αναπτύσσεται εξ’ ολοκλήρου στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της PD Neurotechnology στα Γιάννενα, το οποίο βρίσκεται σε ένα κτήριο τριών επιπέδων, επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί, σε μία καθετοποιημένη δομή η PD Neurotechnology, που απασχολεί τριάντα άτομα, αναπτύσσει τον κώδικα και τον λογισμικό, έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο ηλεκτρονικό εργαστήριο και πραγματοποιεί τη συναρμολόγηση, τον ποιοτικό έλεγχο, την αποθήκευση και διανομή του προϊόντος.

Η εταιρεία προμηθεύεται τις πρώτες ύλες, τα μικροτσίπ και τα επιμέρους εξαρτήματα -συνολικά περίπου 150 κωδικούς- από όλο τον πλανήτη, με το PD Monitor να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

«Στην Ελλάδα, δυστυχώς, σπανίζουν τα εγχειρήματα ανάπτυξης πρωτότυπης ιατρικής τεχνολογίας. Για πρώτη φορά, μία ελληνική εταιρεία, που διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στην Περιφέρεια, στα Γιάννενα, αναπτύσσει ένα τόσο καινοτόμο προϊόν με άμεσο αντίκτυπο στην μάστιγα της νόσου Πάρκινσον» σημειώνει ο κ. Μόσχος.

Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία νέων προϊόντων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα δύο και πέντε ετών, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News