BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Πώς κέρδισαν 150% σε μόλις πέντε μήνες 

Από τις 234 μονάδες στις 2 Νοεμβρίου έως τις 591 μονάδες στις 23 Απριλίου

Τράπεζες: Πώς κέρδισαν 150% σε μόλις πέντε μήνες 

Σημάδια ζωής δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να πάρει από το «χέρι» τον Γενικό Δείκτη και να τον επαναφέρει (σ.σ. για δεύτερη φορά) στις παρυφές των 900 μονάδων, δηλαδή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Παρότι χρειάστηκαν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάτημα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς τίτλους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτέλους κατορθώσει να αφήσουν πίσω το καταστροφικό 12μηνο της πανδημίας και να κοιτούν πλέον από καλύτερη θέση το μέλλον.

Κι αυτό χάρη τόσο στη «γεναία» μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) όσο και στην κεφαλαιακή τους θωράκιση, η οποία έλαβε και λαμβάνει χώρα μέσω νέων κεφάλαιων (σ.σ. ΑΜΚ Πειραιώς) ή/και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. Εθνική Ασφαλιστική)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 2 Νοεμβρίου του 2020, ο κλαδικός δείκτης είχε «βουλιάξει» στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τις 234 μονάδες. Σήμερα βρίσκεται ένα «κλικ» κάτω από τις 600 μονάδες -δηλαδή στις 591 μονάδες- ενώ το συγκεκριμένο όριο κατάφερε να το υπερβεί, έστω και πρόσκαιρα, τόσο στις 14 Απριλίου όσο και στις 22 Απριλίου. Εν ολίγοις, οι τράπεζες κατόρθωσαν να κερδίσουν περισσότερο από 150% σε διάστημα μόλις 4,5 – 5 μηνών.

Την ίδια χρονική περιόδο, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε εξίσου εντυπωσιακή άνοδο, καθώς από τις 572 μονάδες στις 2 Νοεμβρίου του 2020 εκτινάχθηκε στις 905 μονάδες στις 15 Απριλίου του 2021, προτού τελικά «οπισθοχωρήσει» έως τις 875 μονάδες στις 19 Απριλίου και επιστρέψει εκ νέου στις παρυφές των 900 μονάδων την Παρασκευή (23/4).  

Η πορεία του τραπεζικού κλάδου

  • 627 μονάδες – 4 Μαρτίου 2020
  • 234 μονάδες – 2 Νοεμβρίου 2020
  • 602 μονάδες – 14 Απριλίου 2021
  • 559 μονάδες – 19 Απριλίου 2021
  • 591 μονάδες – 23 Απριλίου 2021

Οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου

  • +14% εντός του 2021
  • +82% το τελευταίο 12μηνο
  • +115% το τελευταίο 6μηνο
  • +13,5% τις τελευταίες 30 ημέρες

Μέχρι να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο, βέβαια, οι τράπεζες χρειάστηκαν να κάνουν ό,τι δεν είχαν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο «Ηρακλής» αποδείχθηκε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPLs), με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να προσβλέπουν επιτέλους σε μονοψήφιους δείκτες NPEs εντός του 2022. 

Όπως είναι εύλογο, το «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων -εκτός από «ξαλάφρωμα»- σημαίνει και κόστος. Οι τράπεζες, ως εκ τούτου, κλήθηκαν να αναλάβουν μια σειρά δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης, προκειμένου να θωρακιστούν και να ανακτήσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας. Δηλαδή, να κάνουν αυτό για το οποίο ιδρύθηκαν.

Οι εκδόσεις ομολόγων, οι πωλήσεις θυγατρικών, η απόσχιση μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, καθώς και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτέλεσαν -και συνεχίζουν να αποτελούν- τα βασικά «όπλα» γα την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει τον κύκλο της ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών. 

Η περίπτωση της Πειραιώς

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, το αναγκαίο «βήμα» της Τρ. Πειραιώς, η οποία αναμφίβολα επέλεξε να «θυσιάσει» τους παλαιούς μετόχους (σ.σ. κατάργηση δικαιώματος προτίμησης), αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει την επαναφορά των τραπεζών στον κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ισχυρής κερδοφορίας. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι επενδυτικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές σπεύδουν σωρηδόν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, προεξοφλώντας μάλιστα την σταδιακή επιστροφή στη μερισματική πολιτική από το 2022 – 2023 γι ορισμένες εξ αυτών. 

Η συμμετοχή δε, μεγάλων επενδυτικών funds, όπως του BlackRock αλλά και του Επενδυτικού Ταμείου Πλούτου της Νορβηγίας, στην ΑΜΚ της Πειραιώς συνιστούν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ίδια την τράπεζα, αλλά για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας. 

Φυσικά, όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση ότι η διαδικασία της απομείωσης των NPEs θα συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα και πισωγυρίσματα, ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα αποφευχθούν οι επικίνδυνες ατραποί.

Οι επιδόσεις των τραπεζών το 2021

  • Alpha Bank +29,64%
  • Attica Bank -5,34%
  • Eurobank 30,97%
  • Εθνική Τράπεζα 13,67%
  • Πειραιώς -90,7%

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News