Business & Finance Κυριακή 18/04/2021, 08:19
BUSINESS & FINANCE

Mark Cuban: Η συμβουλή που πήρε στα 22 και τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Mark Cuban: Η συμβουλή που πήρε στα 22 και τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Cuban πήρε πολλά μαθήματα όταν ήταν 20άρης, που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Ένα από αυτά ήταν να ακούει περισσότερο, και αυτό είναι κάτι που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες. 

«Μου αρέσει να μιλάω και διακόπτω συχνά τους άλλους. Τα παιδιά μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου φωνάζουν για αυτό», έχει πει, σύμφωνα με το CNBC. 

Όταν ο Cuban ήταν 22 ετών, ο μέντοράς του διαπίστωσε ότι ήταν πολύ ομιλητικός και τον ενθάρρυνε να ακούει περισσότερο, ειδικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της δουλειάς. 

«Αμέσως μετά το πανεπιστήμιο έπιασα μία δουλειά που δεν κράτησε πολύ. Δεν τους άρεσα ιδιαίτερα», λέει ο Cuban. Αλλά «υπήρχε ένας τύπος που προσπαθούσε να είναι ο μέντοράς μου και μου είπε: ‘Θα σου δώσω ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιείς. Κάθε φορά που μπαίνεις σε μία συνάντηση, θέλω να έχεις ένα σημειωματάριο. Και το δευτερόλεπτο που θα κάθεσαι στην καρέκλα, θέλω να γράφεις τη λέξη ‘άκου’ στο σημειωματάριό σου. Το χρειάζεσαι γιατί δεν ακούς’». 

Έκτοτε, αυτή η συνήθεια του έμεινε. 

«Δεν είναι ψέμα. Τα τελευταία 40 χρόνια που μπαίνω σε συναντήσεις και γράφω σημειώσεις, το πρώτο πράγμα που γράφω είναι ‘άκου’», λέει ο Cuban. 

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ικανότητα να ακούει προσεκτικά τον βοήθησε να μαθαίνει καλύτερα, και αυτό πιστεύει ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας του. 

«Συνειδητοποίησα ότι το να μαθαίνεις είναι πραγματικά μία δεξιότητα και ότι συνεχίζοντας να μαθαίνω μέχρι και σήμερα, μπορώ να ανταγωνιστώ και να βγω μπροστά από τους περισσότερους», σημειώνει. 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η καριέρα του δεν είχε και σκαμπανεβάσματα. Αφότου αποφοίτησε από το Indiana University το 1981, ο Cuban παραιτήθηκε ή απολύθηκε από τις πρώτες τρεις δουλειές του. 

Όμως, αυτό τον οδήγησε να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία συστημάτων υπολογιστών, την MicroSolutions, η οποία τον έκανε εκατομμυριούχο, αφού το 1990 την πούλησε στην CompuServe αντί 6 εκατ. δολαρίων. Πέντε χρόνια αργότερα, μαζί με το φίλο του Todd Wagner, ίδρυσαν την Broadcast.com, η οποία εξαγοράστηκε από τη Yahoo το 1999 αντί 5,7 δισ. δολαρίων. Σήμερα, ο Cuban έχει περιουσία 4,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News