BUSINESS & FINANCE

Τάξη και delivery στις λαϊκές αγορές: Θα καταγράφονται οι άδειες και οι τιμές

Τάξη και delivery στις λαϊκές αγορές: Θα καταγράφονται οι άδειες και οι τιμές

Να βάλει τάξη στον άναρχο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι λαϊκές αγορές στοχεύει το υπουργείου Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την προκήρυξη αδειών με αντίστοιχες θέσεις δραστηριοποίησης, οι οποίες έχουν καθοριστεί εξαρχής με τοπογραφικό διάγραμμα από τους φορείς λειτουργίας της κάθε αγοράς. Έτσι, αναμένεται να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπου πωλητές έχουν άδεια αλλά όχι θέση, καθώς για την παρακολούθηση των αδειών, την ανανέωση και των ελέγχων θα τηρείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων. 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι κάθε πωλητής που δραστηριοποιείται στη λαϊκή αγορά υποχρεούται να εισάγει καθημερινά έως τις 8 π.μ. σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα συνδεδεμένη με το e-Καταναλωτής, τον αριθμό της θέσης πωλητή και την τιμή εκκίνησης και τη διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν (ισχύει για φρούτα, λαχανικά και νωπά ψάρια – θαλασσινά). Η παράλειψη τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ.

Επιπλέον, θα τηρείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την ορθή λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και την ορθή παρακολούθηση των χορηγούμενων αδειών υπαίθριου εμπορίου, την ανανέωση των στοιχείων αυτών, των διενεργούμενων ελέγχων και την επιβολή και είσπραξη των προστίμων τηρείται. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τα εξής: 

– Εισάγεται ο θεσμός της υπαίθριας αγοράς παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού επί του δρόμου (street food market).

– Δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής στις υπαίθριες αγορές, τόσο στις λαϊκές αγορές όσο και στις αγορές χειροτεχνών – καλλιτεχνών, και στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ).

– Δίνεται η δυνατότητα διανομής στο σπίτι (ντελίβερι) των προϊόντων που πωλούνται στη λαϊκή, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών. Σημειώνεται πάντως ότι, αν και στο προσχέδιο που είχε δοθεί αρχικά στους παραγωγούς το παραπάνω προβλεπόταν ρητώς σε συγκεκριμένο άρθρο, στο κείμενο που τέθηκε τελικά σε δημόσια διαβούλευση απλώς υπονοείται. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου, εκεί όπου περιλαμβάνονται οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι όροι διάθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών στο υπαίθριο εμπόριο.

– Τέλος, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να υπάρξει μια στοιχειώδης ρύθμιση για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. πρόσκαιρα λούνα παρκ, συναυλίες). Οι συγκεκριμένες άδειες θα δίνονται από τους δήμους. Ο χρόνος άσκησης υπαίθριων δραστηριοτήτων με ψυχαγωγικό αντικείμενο προσωρινού χαρακτήρα σε έναν συγκεκριμένο χώρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News