Business & Finance Σάββατο 17/04/2021, 10:01
BUSINESS & FINANCE

Αγόρασαν δύο μετοχές το 1997 και έβγαλαν κέρδος 172.449%

Το ζευγάρι είπε την ιστορία του στον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos

Αγόρασαν δύο μετοχές το 1997 και έβγαλαν κέρδος 172.449%

To 1997, ένα ζευγάρι αγόρασε δύο μετοχές μιας -τότε- νέας εταιρείας που πουλούσε βιβλία, για τον 12χρονο γιο του. Με το πέρασμα των χρόνων, εκείνος ήθελε να πουλήσει τις μετοχές, όμως οι γονείς του επέμεναν ότι έπρεπε να τις κρατήσει. 

Σήμερα, 24 χρόνια αργότερα, η εταιρεία αυτή έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Και η οικογένεια έχει βγάλει εξαψήφιες αποδόσεις από την επένδυσή της. 

Το ζευγάρι είπε την ιστορία του στον Jeff Bezos, καθώς ο ιδρυτής της Amazon ετοιμαζόταν να γράψει την τελευταία του επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας, ως CEO. 

Στην επιστολή του, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο Bezos συμπεριέλαβε το γράμμα της Mary και του Larry, σβήνοντας τα επίθετά τους, για να σεβαστεί την ιδιωτικότητα του ζευγαριού. 

Την εποχή εκείνη, η οικογένεια αγόρασε μόλις δύο μετοχές της Amazon, γιατί δεν τους περίσσευαν χρήματα για περισσότερες, αναφέρει η επιστολή. Όμως η μετοχή ένα split τρεις φορές τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η οικογένεια είχε πλέον 24 μετοχές στην κατοχή της. 

Προσαρμοσμένη στα split, η άνοδος της μετοχής της Amazon από τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας έως το κλείσιμο της Πέμπτης  είναι 172.449%, σύμφωνα με το Business Insider. Αυτό σημαίνει ότι οι 24 μετοχές της οικογένειας σήμερα αξίζουν περίπου 81.098 δολάρια. 

Αγόρασαν δύο μετοχές το 1997 και έβγαλαν κέρδος 172.449%-1

Αγόρασαν δύο μετοχές το 1997 και έβγαλαν κέρδος 172.449%-2

Φέτος, ο γιος της Mary και του Larry, Ryan, θα αγοράσει ένα σπίτι και σκοπεύει να πουλήσει κάποιες από τις μετοχές για να χρηματοδοτήσει την αγορά. Θα χρειαστεί να μετατρέψει τις χάρτινες μετοχές που έχει στα χέρια του σε ψηφιακές, πριν να τις πουλήσει. 

«Αυτές οι δύο μετοχές είχαν μία θαυμάσια επιρροή στην οικογένειά μας. Όλοι μας απολαύσαμε να βλέπουμε την Amazon να αναπτύσσεται χρονιά με τη χρονιά και είναι μία ιστορία που μας αρέσει να διηγούμαστε», έγραψαν στο γράμμα τους η Mary και ο Larry. 

Και έκλεισαν το γράμμα με το εξής υστερόγραφο: «Ευχόμαστε να είχαμε αγοράσει 10 μετοχές!». 

Ο Bezos είπε ότι τον προσεγγίζουν με παρόμοιες ιστορίες όλη την ώρα. «Ξέρω ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τα χρήματα που έβγαλαν από την Amazon για τις σπουδές, για έκτακτες ανάγκες, για σπίτια, για διακοπές, για να αρχίσουν τη δική τους επιχείρηση, για φιλανθρωπίες, και η λίστα δεν τελειώνει. Είμαι υπερήφανος για τον πλούτο που έχουμε δημιουργήσει για τους μετόχους.  Είναι σημαντικός και βελτιώνει τις ζωές τους», έγραψε στην επιστολή του. 

Σύμφωνα με τον Bezos, η Amazon έχει δημιουργήσει πλούτο 1,6 τρισ. δολαρίων για τους μετόχους της. Βέβαια, ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους έχει υπάρξει ο ίδιος ο ιδρυτής της Amazon, το ποσοστό του οποίου στην εταιρεία υπολογίζεται ότι αξίζει 180 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο στη γη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News