BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Έχασε» και τις 900 μονάδες και το 9×9

Στο -1% Eurobank και Alpha Bank

Χρηματιστήριο: «Έχασε» και τις 900 μονάδες και το 9×9

Κάτω από τις 900 μονάδες επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε όλα τα βασικά στηρίγματα, με αποτέλεσμα να υποκύψει στους πωλητές και να βάλει «stop» στο ανοδικό σερί των εννέα συνεχόμενων συνεδριάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενη πτώση της τάξης του 0,74% και υποχώρησε στις 898,63 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (905,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 897,47 έως 907,74 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 98 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών στη ΓΕΚ Τέρνα, με αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη και πωλητή το fund Reggeborgh.  

Μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες μόλις η μία εμφάνισε ημερήσια κέρδη άνω του 1%, η Λεωφόρος Αθηνών εντέλει παραδόθηκε στους πωλητές, προχωρώντας σε ελεγχόμενη διόρθωση -μετά την ανάκτηση των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Άλλωστε, η εν λόγω τάση είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, με τους αγοραστές να κερδίζουν στο «νήμα» τους πωλητές, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων, χάρη στις επιλεκτικές στηρίξεις από μεμονωμένους τίτλους -άλλοτε του FTSE Large Cap, άλλοτε του τραπεζικού κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. το απόγευμα θα καθοριστούν οι ακριβείς όροι της διαδικασίας), οι αλλαγές στους δείκτης MSCI στις αρχές Μαΐου και οι περαιτέρω εξελίξεις στην πανδημια θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες για τη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Στο +12% από τις αρχές του 2021

Κατά γενική ομολογία, πάντως, το ευρύτερο momentum στο Χ.Α. εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετικό, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την σταδιακή προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. Κι αυτό, παρά τους φόβους για διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις υψηλές προσδοκίες σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πρόωρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμό, το οποίο αναμφίβολα θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, όπως κατέστη σαφές και πέρυσι, οι τουριστικές επιδόσεις σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται κι από τις υπόλοιπες χώρες.

Από τις αρχές του 2021, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 12%, ενώ εντός του Απριλίου η σωρευτική άνοδος αγγίζει το 5%. Την τρέχουσα εβδομάδα δε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 1%. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στις τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 1%. 

Με απώλειες κοντά στο -1% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, μετά το μέσο της συνεδρίασης παραδόθηκε στους πωλητές, εν όψει και της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, η μετοχή της οποίας θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγματεύση την προσεχή Δευτέρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,8% και βρέθηκε στις 592,7 μονάδες -όχι ωστόσο, μακριά από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι τέσσερις υπό διαπραγμάτευση τίτλοι έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank να τερματίζουν στο -1% και το 0,76 και 1,13 ευρώ, αντίστοιχα. Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρέμεινε πολύ κοντά στο υψηλό έτους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,96% 1,129 ευρώ
  • Attica Bank -3,36% 0,2155 ευρώ
  • Eurobank -0,96% 0,765 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,58% 2,72 ευρώ

Κυριάρχησαν οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς οι πωλητές ανέβασαν ρυθμούς κατά το β’ μισό της ημέρας.

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Jumbo, Tιτάνα και Viohalco εμφάνισαν απώλειες άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1,5% τερμάτισαν οι μετοχές των Fourlis, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις ρευστοποιήσεις αντιστάθηκαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 1%. Σε οριακά θετικό έδαφος τερμάτισαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επίσης, οι μετοχές των Intracom – Πλαστικά Θράκης, ξεχώρισαν πέριξ του +2,5%.

Συνολικά, 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 68 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 24 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News