BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ξεμένει από στηρίγματα, διατηρεί τις 900 μονάδες

Πιέσεις σε Fourlis, Jumbo, Viohalco, Sarantis

Χρηματιστήριο: Ξεμένει από στηρίγματα, διατηρεί τις 900 μονάδες

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται μεταξύ των διορθωτικών κινήσεων και των επιλεκτικών αγορών, με φόντο την προσπάθεια επέκτασης του ανοδικού ράλι των 9×9.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (15.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,2% και υποχωρεί στις 903,48 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (905,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 901,97 έως 907,74 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ έως τις 3.00 το μεσημέρι, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών στη ΓΕΚ Τέρνα, με αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη και πωλητή το fund Reggeborgh.  

Μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες μόλις η μία εμφάνισε ημερήσια κέρδη άνω του 1%, φαίνεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται να παραδοθεί στους πωλητές, προχωρώντας σε μικρή διόρθωση, μετά την ανάκτηση των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Άλλωστε, η εν λόγω τάση είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, με τους αγοραστές να κερδίζουν στο «νήμα» τους πωλητές, χάρη στις επιλεκτικές στηρίξεις από μεμονωμένους τίτλους -άλλοτε του FTSE Large Cap, άλλοτε του τραπεζικού κλάδου. Κάπως έτσι, άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών πέτυχε το εντυπωσιακό 9×9.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. σήμερα θα καθοριστούν οι ακριβείς όροι της διαδικασίας), οι αλλαγές στους δείκτης MSCI στις αρχές Μαΐου και οι περαιτέρω εξελίξεις στην πανδημιας θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες για τη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Στο +12% από τις αρχές του 2021

Κατά γενική ομολογία, πάντως, το ευρύτερο momentum στο Χ.Α. εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετικό, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την σταδιακή προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πρόωρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμό, το οποίο αναμφίβολα θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, όπως κατέστη σαφές και πέρυσι, οι τουριστικές επιδόσεις σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται κι από τις υπόλοιπες χώρες.

Από τις αρχές του 2021, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 12%, ενώ εντός του Απριλίου η σωρευτική άνοδος αγγίζει το 5%. Την τρέχουσα εβδομάδα δε, η βελτίωση του κύριου χρηματιστηριακού δείκη διαμορφώνεται στο 2%. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στις τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 1%. 

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, εξακολουθεί να κινείται σταθεροποιητικά, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, η μετοχή της οποίας θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγματεύση την προσεχή Δευτέρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος (0,1%) στις παρυφές των 600 μονάδων.

Η μετοχή της Eurobank, μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, φαίνεται ότι επιχειρεί να κινηθεί ήπια ανοδικά, κερδίζοντας περίπου 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει ελεγχόμενες απώλειες, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διατηρείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,83% 1,1305 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,223 ευρώ
  • Eurobank 0,80% 0,7786 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,04% 2,737 ευρώ

Απώλειες για Fourlis, Jumbo, Viohalco, Sarantis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι «χάνουν» τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς οι πωλητές έχουν ανεβάσει ρυθμούς κατά τις τελευταίες ώρες. Ενδεικτικά, η μετοχή του Fourlis διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Σαράντης.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ συνεχίζουν τη θετική πορεία, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1,2%. Από εκεί και πέρα, ικανοποιητική είναι η επίδοση του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου ενισχύεται κατά 0,75%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επίσης, η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο +6,6%, ενώ της Intrakat κερδίζει +3,5%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (15.00), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,9 δισ. ευρώ, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με την Πέμπτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News